Izgradnja replike dvorca Obrenovića nemoguća bez otkupa parcela

M. Bošnjak

26. 06. 2017. u 14:02

I država, ali i brojni privatni investitori, voljni da ponovo izgrade vilu čuvenog kraljevskog para, ali to neće biti tako jednostavno učiniti

Изградња реплике дворца Обреновића немогућа без откупа парцела

* Geometar Zoran Hadžić, iz mesta Jablanica / Foto M. Bošnjak

ŽELjA da se obnovi nekadašnji dvorac kraljevskog para Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage u Takovu postoji, ali mogućnost ne! Nameru pokazuje i država, što je nedavno potvrdio predsednik Vučić, kao i privatni investitori. Od objekta zapaljenog 1917. a srušenog 1945, međutim, ne samo da više ne postoji ni najsitniji nadzemni ostatak, već su mu i temelji na sada privatnim livadama. Bez njihovog otkupa nema ni obnove.

Gradnja novog dvorca, replike, zahtevaće mnogo papiroloških predradnji. Državi će, ako bude investitor, biti potrebna eksproprijacija svih imanja koja su svojevremeno zamenjena.

- Sve dvorsko imanje Obrenovića u Takovu, oko deset hektara na tom dvorskom kompleksu, vlasnički je posle Drugog svetskog rata zavedeno na PIK "Takovo", čije sedište je bilo u Milanovcu. Tu je zatim PIK uzgajao plantažu jabuka, u ovom kraju čuvenu, zvanu "Jabučar".

Zatim je i ona nestala. Kada je devedesetih godina prošlog veka po Zakonu o restituciji i po naredbi države PIK morao da se odrekne svojine nad dvorskim kompleksom, uradio je to tako što je na ime imovine od seljaka oduzete u drugim, susednim mestima, vratio parcele na kojima se nalazio dvorac Obrenovića - svedoči za "Novosti" Zoran Hadžić (80), geometar u penziji.

OPOMENA RUŠEVNA pomoćna zgradica bivšeg dvorca, u kojoj je šezdesetih godina prošlog veka bila ambulanta, stoji kao opomena na odnos Srbije prema Obrenovićima, usred njihove kolevke. Kraja iz kog je, pod vođstvom Miloša Obrenovića, kasnijeg kneza Srbije, potekao Drugi srpski ustanak i iznedrena moderna, slobodarska Srbija.

Upravo je Hadžić, po tadašnjem zakonu, izvršio celo to razmeravanje, razdeobu bivšeg dvorskog poseda, pred svim nadležnim državnim organima i novim vlasnicima.

- Samo dve parcele nisu prešle u privatno, nego su još državno vlasništvo: ruševna zgradica, sada neupotrebljiva, koja je trebalo da služi za smeštaj posluge dvorca, u kojoj je kasnije bila ambulanta, te 20 ari zemljišta oko nje. Zatim, još 30 ari, gde je bio otkupni magacin PIK "Takovo".

Taj deo bivše dvorske okućnice je, koliko znam, još u vlasništvu sadašnje Kompanije "Svislajon-Takovo" - zaključuje Zoran Hadžić.

RASPARČAVANjE IMOVINE

- KAD je PIK "Takovo" oduzetu imovinu domaćinima nadomestio delovima dvorskog kompleksa, oni su pripali porodici Adamović iz Vrnčana, Petakovićima iz Semedraži, Milentijevićima iz Ručića, i jednoj familiji iz sela Nevade. Tako je dvorska svojina, kasnije državna pa PIK-ova, postala privatna - svedoči geometar Zoran Hadžić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Цврчак

26.06.2017. 20:01

Да се врати све што је отето и опљачкано од 1945...