Predsednik Slovenije Danilo Tirk kaže da se nada da će biti nađene formule koje će omogućiti saradnju svih lidera iz država naslednica nekadašnje Jugoslavije. Predsednik Tirk je u intervjuu Radiju Federacije Bosne i Hercegovine, komentarisao izostajanje Srbije sa međunarodnih konferencija na kojima se pojavljuju predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini koji su 2008. jednostrano proglasili nezavisnost južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.


„Slovenija je priznala Kosovo i ima diplomatske odnose s njim i zato postupa u odnosu s Kosovom kao suverenom državom, odnosno kao i sa drugim državama na tom području s kojima ima uspostavljene takve odnose“, rekao je Tirk.

Tirk je, kako su preneli mediji u Sarajevu, rekao kako mu se nekad čini da se i Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 iz 1999. citira previše ekstenzivno. „U toj rezoluciji nema govora o Srbiji kao Srbiji i bilo bi dobro da se razmisli o interpretaciji te rezolucije za koju verujem, nije potrebno da joj se dodaju elementi kojih u rezoluciji nema“, kazao je Tirk. U intervjuu je Tirk izneo da Slovenija podržava napore zemalja Zapadnog Balkana za prijem u Evropsku uniju i spremna je da im pomogne u približavanju EU u koju će biti primljene kada budu pojedinačno ispunile predviđene uslove.

Tirk je kazao kako ne zna da li je moguće da integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU bude okončana 2014. i da ne bi želeo da se usvajaju bilo kakvi veštački rokovi za sledeće korake, zbog čega je dobro da države u regionu imaju svoj radni program za sledeće tri-četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari