Vučić: Sa Jijem o svim temama, osim o ruskom centru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je na sastanku sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Brajanom Hojtom Jiem razgovarano o svim pitanjima.

Izvor: B92

Subota, 24.06.2017.

13:23

Vučić: Sa Jijem o svim temama, osim o ruskom centru
Tanjug

On je istakao da je tema bila i o njegova poseta Vašingtonu 17. jula, ali ne i Rusko-srpski humanitarni centar u Nišsu.

Vučić je rekao da su on i gost iz SAD, koji je prisustvovao svečanosti u Palati Srbija rekao da su "prošli bukvalno sve teme": odnos Srbije i SAD, ekonomski i bilateralni odnosi, dijalog u Briselu, regionu i ulozi Srbije u regionu...

Kako je rekao, hteo je u razgovoru da smanji ulogu Srbije u regionu i da se više razgovara o pitanjima naše zemlje i SAD, ali da je u prijateljskom tonu razgovarano o svim pitanjima.

Na insistiranje novinara, Vučić je rekao da tema uopšte nije bila Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, da jesu o tome razgovarali prethodnom susretu, ali danas ne.

On je dodao i da je razgovarano o dijalogu sa Prištinom i modalitetima tog razgovora...

Tema je bilo i to, dodao je, sa kim će sve rzagovarati u Vašingtonu i kako na najbolji način prikazati američkim biznismenima poslovni ambijent u Srbiji i kako da što više njih investira u našoj zemlji.

Vučić je izjavio da je za dva dana održao 21 bilateralni susret sa stranim zvaničnicima i predstavnicima organizacija, a da su tri ključne stvari u tim razgovorima - očuvanje mira i stabilnosti, unapređenje regionalne saradnje i konkretizacija ekonomske saradnje.

"Tri su ključne reči: očuvanje mira i stabilnosti, unapređenje regionalnih odnosa i želja za većom i boljom, uspešnijom saradnjom i kako da konkretizujemo ekonomsku saradnju, tako da ona donese što plodotvornije rezultate za svaku od zemalja sa čijim smo predstavnicima razgovarali", rekao je Vučić novinarima.

On je dodao da je najduže razgovore imao sa američkom i ruskom delegacijom, a da je lično najviše bio posvećen regionalnim pitanjima i da je u tome "možda bio najbolje koncetrisan".

"Uspeli smo da unapredimo naše i politčke odnose pre svega, ali i da ustanovimo određene konkretne korake za ekonomske odnose" - tim rečima je ocenio rezultate razgovora i svečanosti povodom inauguracije.

Mimo regiona, dodao je, veoma je pozitivno iznenađen predlogom visokog gosta iz Maroka da njihova nacionalna kompanija nađe načina za uspostavljanje linije Beograd-Kazabalanka, što je Srbiji važno za robni prevoz, veći broj srpskih turista, ali i turista iz arapskog sveta.

"Razgovarali smo i sa drugima i opet bih istakao važnost regionalnih razgovora. Da svi pomalo uđu u tuđe cipele, da bolje razumeju probleme.Kada budemo bolje razumeli tuđe probleme onda će i oni jasnije i bolje razumeti naše muke i saslušati naše poglede", rekao je Vučić.

Kao je dodao, Srbija je pokazala da je dobar domaćin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: