U 13 od ukupno 20 regiona u Italiji, u četiri provincije i 462 opštine juče su održani regionalni izbori, koji se smatraju najvećim testom popularnosti premijera Silvija Berluskonija u protekle dve godine, od kada je treći put stupio na tu funkciju. Popularnost predsednika vlade u Rimu opala je zbog sve veće stope nezaposlenosti, korupcionaškog skandala u koji je umešan, kao i istrage o njegovom navodnom pokušaju da utiče na uređivačku politiku elektronskih medija.


Analitičari ocenjuju da bi poraz Berluskonijeve stranke Narod slobode na izborima na kojima glasa 41 milion Italijana mogao dovesti do promene sastava vlade, ali se očekuje da će ta partija zadržati vlast u dva regiona i osvojiti većinu glasova u još dva regiona koji su u prethodnom periodu kontrolisale stranke levog centra. Eventualni neuspeh stranke Narod slobode takođe bi omogućio premijerovim koalicionim partnerima iz Severne lige, partije koja se zalaže za uvođenje oštrih zakona protiv ilegalnih imigranata, da osnaže pozicije unutar vlade.

Procenjuje se da bi stranka čiji član je ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni mogla da ostvari pobedu na severu države, budući da konzervativni birači smahuju od gubitka posla i krive imigrante za takvu situaciju. Očekuje se da će Severna liga dobiti najveći broj glasova u regionima Veneto, Pijemont i Lombardija, a Berluskoni je u završnici kampanje naglašavao da nije zabrinut da bi vođa Lige Umberto Bosi mogao da postane veliki pobednik na izborima.

Jučerašnje glasanje obeležila su i dva izdvojena incidenta. Dan uoči regionalnih izbora jedan radnik pošte u Milanu zadobio je opekotine kada mu je pismo, adresirano na Severnu ligu, eksplodiralo u rukama prilikom sortiranja, a policija veruje da je pošiljku poslala neka anarhistička grupa. U međuvremenu, italijanski zvaničnici objavili su da je presretnuto pismo upućeno Berluskoniju u kojem se nalazio metak.

Do zaključenja izdanja našeg lista nije bilo čak ni procena agencija o rezultatima regionalnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari