Predsednik SPS Ivica Dačić i njegov koalicioni partneri Dragan Marković Palma i PUPS, predsednik LDP Čedomir Jovanović i lider naprednjaka Tomislav Nikolić, svako zbog svojih razloga, tokom vikenda su oštro uslovili podršku deklaraciji o Srebrenici i dokazali da, šta god politička čaršija pričala, Boris Tadić i Demokratska stranka nisu neprikosnoveni autoritet.

Pomenute stranke, a pre svih socijalisti, prvo su mesecima osporavale tekst koji su im ponudili Tadićevi saradnici, iako je predsednik Republike naznačio da je skupštinska deklaracija u najvišem državnom interesu. Dačić i Nikolić su uspeli da se ukloni reč genocid, mada su i ovih dana našli potrebu da ponove snažno protivljenje tom prvobitnom predlogu DS. Komplikacije, ipak, nisu završene. Marković Palma juče je rekao da „zbog srpskih žrtava“ poslanici njegove Jedinstvene Srbije uopšte neće glasati za srebrenički tekst, dok je LDP najavio nešto slično, mada s potpuno drugačijim objašnjenjem.

Predlog deklaracije Skupštine Srbije o osudi zločina u Srebrenici ušao je u skupštinsku proceduru i, kako saznajemo, najverovatnije će se naći na dnevnom redu već sutra, kako bi bio usvojen pre uskršnjih praznika. Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović kaže za Danas da bi taj scenario bio moguć ukoliko raspravu po hitnom postupku predloži neka poslanička grupa. Ona navodi da, ukoliko se to ne desi, rasprava o deklaraciji mogla bi biti prolongirana za dve nedelje.

Izvori Danasa, međutim, tvrde da će šefica poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija, kao ovlašćeni predlagač, i 114 poslanika vladajuće koalicije predložiti raspravu po hitnom postupku. To praktično znači da će najpre biti utvrđen dnevni red sednice sa 90 tačaka dnevnog reda, a onda će početi rasprava o rezoluciji.

– Vladajuća koalicija obezbedila je većinu za izglasavanje srebreničkog teksta. Tokom proteklih dana imala sam usmene kontakte sa šefovima poslaničkih grupa, ali nikakva pisana sugestija na predloženi tekst nije stigla. Moje mišljenje je da takvu vrstu teksta i njegovu suštinu ne treba menjati. S obzirom na to da deklaracija ne sadrži nikakve članove, nije uobičajeno da se na nju podnose amandmani. Uostalom, do rešenja se došlo na osnovu razgovora i konsultacija – kaže Slavica Đukić-Dejanović za Danas i podseća na stav SPS da treba osuditi zločin u Srebrenici, ali i paralelno doneti sličan akt o osudi zločina nad Srbima. Juče, ipak, nismo dobili potvrdu da je pisanje te druge deklaracije u toku.

Postojanje druge deklaracije zapravo je uslov koji postavlja lider JS Dragan Marković Palma.

– Ukoliko istoga dana na sednici Skupštine Srbije ne vidimo i drugu deklaraciju, kojom će se jasno osuditi svi zločini koji su vršeni na prostoru bivše Jugoslavije, nećemo glasati za predlog deklaracije o Srebrenici – upozorava Marković i dodaje da JS nije ni na listi predlagača, na kojoj su poslanici ZES, SPS, PUPS i G17 plus.

S obzirom na ovakav stav JS, vladajuća koalicija će ponovo morati da se osloni na opoziciju ili nezavisne poslanike Vladana Batića i Jovana Damjanovića. Batić kaže da podržava donošenje deklaracije, ali da je „ponuđeni predlog previše uopšten, što može nametnuti pitanje koja je svrha donošenja tog akta“.

Protiv donošenja ovakvog teksta deklaracije su radikali, DSS i NS, dok je i dalje neizvesno kako će glasati SNS i LDP. Predsednik LDP Čedomir Jovanović osudio je izostavljanje reči genocid i naglasio da vladajuća većina „pokušava da nedovršenu deklaraciju na brzinu prošvercuje u parlament“. Lider naprednjaka Tomislav Nikolić ranije je rekao da njima smeta reč genocid, a zvanični stav biće poznat sutra prepodne, nakon sednice Predsedništva SNS.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da će usvajanje deklaracije biti plod kompromisa i ustupaka, upravo onako kako je i tokom pisanja teksta DS izlazila u susret svojim koalicionim partnerima.

– Jedan od važnih ustupaka socijalistima je izostavljanje termina genocid. Drugi veliki ustupak je taj što se u deklaraciji nigde ne spominje režim Slobodana Miloševića. Izostanak reči genocid trebalo je da obezbedi podršku SNS, kako bi se javnosti saopštilo da je deklaracija dobila široku političku podršku – navodi Vuk Stanković za Danas i podseća na kompromise koje je DS morao da pravi i prilikom prodaje NIS, usvajanja izmena Zakona o informisanju i nekih drugih dokumenata, ali ističe da je to slučaj sa svim koalicionim vladama.

SVM verovatno „za“

Poslanici SVM takođe nisu među predlagačima. Ali, kako za Danas tvrdi šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor, ta stranka će glasati za predloženi tekst, a zamerke će izneti na samoj sednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari