Vesti

0

Žene u crnom: Težak položaj izbeglica koje borave u Srbiji

Autor: MIM

Izvor: Beta

Žene u crnom: Težak položaj izbeglica koje borave u Srbiji

"Podsećamo da su vlasti Srbije početkom maja prisilno iselile izbeglice iz baraka kod autobuske stanice u Beogradu. Iako sa minimalnim uslovima za život, te barake su bile privremeni dom za više od hiljadu izbeglica. Pod naletom sile i bagera, ovo mesto koje je bilo oličenje solidarnosti i truda izbeglica, aktivista i građana/ki je nestalo preko noći", navodi se u saopštenju.

"Žene u crnom" su navele da na osnovu brojnih svedočenja izbeglica sa kojima razgovaraju zaključuju da je "bezbednost u kampovima, iako su pod kontrolom policije i Komesarijata, značajno gora, nego u barakama".

Ocenili su "skandaloznim" to što uslovi u kampovima "uglavnom nisu bolji od onih u barakama" kod beogradske autobuske stanice gde su migranti boravili pre iseljavanja.

"Nastavljen je i državni teror nad izbeglicama, koji podrazumeva ilegalne deportacije, kao i premeštanje u udaljene kampove, kao što je nedavno bio slučaj, kada je 150 izbeglica nasilno premešteno iz kampa u Obrenovcu, u kamp u Preševu, koji je među izbeglicama ozloglašen, zbog ilegalnih deportacija u Makedoniju i Bugarsku. Izbeglice iz kampa u Obrenovcu su često meta diskriminacije i nije im dopušteno da koriste javni prevoz, kako bi došli do Beograda", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR