Fiskalni uzimamo samo kada moramo

V. N.

20. 06. 2017. u 14:05

Iako 90 odsto građana podržava borbu protiv sive ekonomije, nismo ljubitelji uzimanja fiskalnih odsečaka

Фискални узимамо само када морамо

VIŠE od 80 odsto potrošača u zemljama centralne i istočne Evrope (CIE) spremni su da podrže vlade u borbi protiv sive ekonomije, a u Srbiji čak 90 odsto njih, pokazuju rezultati stuidije o svesti i stavovima javnosti prema sivoj ekonomiji, koje je objavila kompanija "Masterkard".

Istraživanje, koje je sprovela agencija IPSOS u 10 zemalja CIE - Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Rumunija, pokazuje da čak 69 procenata anketiranih shvata da siva ekonomija smanjuje sredstva za javne usluge, kao što su obrazovanje, zdravstvo ili putna infrastruktura.

Podaci za Srbiju su slični - 85 odsto ispitanika je izjavilo da su čuli za sivu ekonomiju i većina je povezuje sa neprijavljivanjem radnika (75 odsto), neregistrovanjem dela ili svih prodajnih transakcija (75 odsto) i sakrivanjem dela ili celokupnih prihoda preduzeća (72 odsto). Svest o sivoj ekonomiji prati i razumevanje nekih od posledica: 74 odsto građana Srbije se slaže da što je viši nivo sive ekonomije, to su manje mogućnosti države da pruži građanima javne usluge, dok 80 posto shvata da siva ekonomija ograničava ekonomski rast zemlje.

Međutim, mnogi ne shvataju da njihove navike pri kupovini zapravo mogu napraviti razliku. Skoro polovina ispitanika uzima fiskalni račun samo onda kada znaju da će im biti potreban.

Podaci za Srbiju su pokazali da je nacionalna nagradna igra sa fiskalnim računima i kartičarskim slipovima, koja je organizovana u martu 2017, bila dobro primljena među građanima, pri čemu je 40 odsto anketiranih izjavilo da su bili podstaknuti da uzimaju račune češće nego inače.


BEZGOTOVINSKA PLAĆANjA

STUDIJA je takođe pokazala da potrošači nisu svesni da bezgotovinska plaćanja mogu znatno da pomognu u suzbijanju sive ekonomije. Samo 37 procenata ispitanika širom regiona identifikovalo je plaćanje karticom umesto gotovinom kao jedan od načina za smanjenje sive ekonomije. Najniži rezultat je zabeležen u Mađarskoj - 13 odsto, dok je u Srbiji taj broj 29 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Boyka

20.06.2017. 17:11

resenje za to je da policija kad zaustavi bilo koji auto za kontrolu i alko test uz to lepo sve sto nadje u kolima ako nema racun da se oduzme. Tako ce svi uzimati racun za sve i nece kupovati ništa bez racuna. To mislim na vrednije stvari i namirnice,alat itd,itd..

мрсимуд

21.06.2017. 15:36

@Boyka - Ја не узимам рачуне. Оваквој држави нису потребни рачуни. Све горе и јадније је у овој земљи. Пуно је пара потрошено и узето кредита и ништа.

Duk

20.06.2017. 17:29

Fiskalni račun je mnogo skup, posebno za mala preduzeća, ekonomija je od 2008 pala 30% a porezi ostali isti. Jasno je da mora da se plati, ali na 1000e prihoda,država uzme 300e

ненад

20.06.2017. 17:33

не смањујемо ми средства за јавне услуге не узимањем рачуна,средства смањује онај који је на власти!код мене није лова него код њих!

Marko

20.06.2017. 17:35

A zasto bi gradjanin morao da uzima fiskalni isecak ? To nije obaveza gradjana. Obaveza je pravnog lica da izdaje fiskalni isecak a ne gradjanina da ga uzme. Uostalom zasto bi gradjanin radio posao poreskih inspektora koji kao beli medvedi utonu u celogodisnji zimski san i nikog ne kontrolisu a primaju platu ?

Aleksa

20.06.2017. 17:42

Ljudi bi više verovali u smanjenje sive ekonomije kada bi država postala racionalnija i efikasnija. Smanjiti broj funkcionera na svim nivoima, službenih automobila i nepotrebnih inauguracija. Ovakvim rasipanjem narod ne vidi svrhu plaćanja poreza, uzimanja računa i na neki način državi tera inat. Takođe, neka banke smanje naknadu za transakciju karticama pa će se mnogi odlučiti da omoguće plaćanje robe i usluga karticama.

Aleksa

21.06.2017. 11:06

Ne uzmem kad vidim da je odstampankada ne odstampa cekam racun :Dpre svega drzava mora da pokaze odlucnost i istrajanostdokle da ja budem prijavljen na minimalac a razliku na ruke da primam?!prijavio sam inspekciji anonimnoistog dana je saznao gazda ko kad kako i zasto ga je prijavio...