• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija u akciji "Spašavanja planete"

Gašenjem dekorativnog osvetljenja na zgradama, kao i javne rasvete na istaknutim spomenicima i zgradama, Beograd i mnogi drugi gradovi u Srbiji priključili su se globalnoj akciji "Sat za našu planetu" i na taj način dali doprinos borbi protiv klimatskih promena.

Gašenjem dekorativnog osvetljenja na zgradama, kao i javne rasvete na istaknutim spomenicima i zgradama, Beograd i mnogi drugi gradovi u Srbiji priključili su se večeras globalnoj akciji "Sat za našu planetu" i na taj način dali doprinos borbi protiv klimatskih promena.

Centralna manifestacija održana je u Beogradu ispred Skupštine grada gde su mladi eko-musketari, odnosno učenici osnovne škole "Drinka Pavlović", posle šetnje gradom, predali predstavnicima gradske vlasti kutiju sa različitim porukama.

Poruke, koje su deca uručila, tiču se uštede energije, globalnog zagrevanja, ali i drugih ekoloških problema budući da neke procene ukazuju na to da oko 70 odsto emisija ugljen dioksida potiče iz gradova.

Đake su dočekali zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić i gradski sekretar za životnu sredinu Goran Trivan, koji su im zahvalili na toj akciji i obećali da će pročitati njihove preporuke.

Potom je u gradskoj skupštini ugašeno osvetljenje, a okupljeni građani su upalili sveće u vidu broja 60, koji simbolizuje gašenje osvetljena na 60 minuta.

Pored osvetljenja na zgradi Starog dvora, u 20.30 časova ugašena je i javna rasveta na hramu Svetog Save, Kalemegdanskoj tvrđavi, crkvi Svetog Marka, Ruskoj crkvi, Etnografskom muzeju, Muzeju Nikole Tesle, kao i dekorativno osvetljenje na beogadskim mostovima.

Svetla su na 60 minuta ugašena i na zgradi Predsedništva, Vlade Srbije i pojedinim ministarstvima.

Direktorka programa "Svetskog fonda za prirodu" (WWF) u Srbiji Duška Dimović kazala je Tanjugu da se akciji koju "Svetski fond za prirodu" organizuje četvrtu godinu za redom priključilo 4.300 gradova u svetu, a da su u Srbiji učesće prijavila 42 grada, među kojima su Novi Sad, Niš, Zrenjanin, Sombor, Kragujevac i drugi.



Cilj akcije, koja je ove godine drugi put organizovana u našoj zemlji, jeste da se što veći broj ljudi i institucija priključi tome, kako bi se poslala poruka o značaju uštede energije, kao i njenog uticaja na klimatske promene, dodala je ona.

Akcijom "Sat za našu planetu" obuhvaćeni su hram Svetog Save, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Javno preduzeće "Poslovni prostor Vračar", Centar za fizičku kulturu "Vračar", Narodni univerzitet "Božidar Adžija" i Muzej Nikole Tesle, ali i mnogi druge ustanove i preduzeća.

Ovu ekološku manifestaciju podržali su Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, Kabinet potpredsednika vlade za evropske integracije - grupa za održivi razvoj, Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda... Pored gradova u Srbiji, i u mnogim svetskim metropolama isključena su svetla na sat vremena u cilju pokretanja globalnog interesovanja za klimatske promene i uključenja što većeg broja država, institucija i pojedinaca u borbu protiv ovog problema.

Akcija "Sat za našu planetu - isključi svetlo na 60 minuta" u organizaciji WWF-a prvi put je organizovana u Sidneju 2007. godine.

WWF je nezavisna organizacija, koja se bavi zaštitom prirode sa skoro pet miliona pristalica i globalnom mrežom u više od 100 zemalja.


(agencije/MONDO, na slici: Zgrada Narodne skupštine Republike Srbije posle gašenja dekorativne rasvete)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image