≫ 

Procureli lični podaci više od polovine građana Amerike: Ugroženo 200 miliona ljudi, među informacijama su i intimne stvari

Pored ličnih detalja, među podacima se mogla naći i verovatno religijsko opredeljenje građanja, etnička pripadnost i političko opredeljenje...

  • 0

Marketinška firma koju je angažovao Republikanski nacionalni komitet, slučajno je objavila osetljive lične podatke skoro 200 miliona američkih građana.

Prva runda pregovora EU i Velike Britanije o Bregzitu protekla u pozitivnoj atmosferi

Količinski, oko 1,1 terabajt podataka je objavljen, a među njima se mogu naći datumi rođenja, adrese, telefonski brojevi i politička opredeljenost skoro 62 odsto čitave populacije SAD.

Podacima se moglo pristupiti preko Amazon klaud servera, ukoliko pojedinac ima vezu do tog sajta, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Ogromnu količinu podataka otkrio je analitičar za sajber rizik, Kris Vikeri, iz firme "ApGard".

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Po svemu sudeći, informacije su skupljane iz pregršt izvora, od poruka na forumima "Redita" do komiteta koji su skupljali sredstva za Republikansku partiju.

Prikupljene informacije unete su u tabele i okačene na server u posedu "Dip rut analitiksa", a poslednji put su ažurirane u januaru, kada je predsednik SAD Donald Tramp inaugurisan, navodi BBC. Nije poznato koliko vremena su informacije bile dostupne na internetu.

- Preuzimamo potpunu odgovornost za ovu situaciju. Na osnovu informacija koje smo prikupili, ne izgleda da su naši sistemi hakovani - rekao je za vebsajt "Gizmodo", osnivač "Dip rut analitiksa" Aleks Landri.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Pored ličnih detalja, među podacima se mogla naći i verovatno religijsko opredeljenje građanja, etnička pripadnost i političko opredeljenje, među kojima i njihovi statovi o kontroverznim temama kao što je kontrola oružja, pravo na abortus i istraživanje matičnih ćelija.

Iako je poznato da političke partije redovno skupljaju podatke o glasačima, ovo je najveće curenje informacija u SAD do danas i eksperti za privatnost su zabrinuti oko količine i razmera informacija koje su prikupljene, piše BBC.

- Ovo je veoma zabrinjavajuće. Ovo nisu samo osetljivi, već intimni podaci, među kojima se mogu naći predviđanja o ljudskom ponašanju, mišljenja i verovanja koja ljudi nikada nisu odlučili da kažu nekome - rekala je zvaničnica "Prajvasi internešnela" Frederike Kalthojner za BBC.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA