Štampa na nemačkom: Brnabićeva – rafinirani šahovski potez Vučića

Izbor Ane Brnabić za novog mandatara Vlade rafiniran je šahovski potez predsednika Aleksandra Vučića, jer je ona stručna, međunarodno dobro "umrežena", uzdignuta iznad "stranačke močvare" i apsolutno lojalna Vučiću, ocenjuje štampa na nemačkom jeziku.

"Beograđanka, koja tečno govori engleski i ruski, i ima diplomu britanskog univerziteta u Halu, nema političku moć u rukama", konstatuje list Handelsblat i ocenjuje da to ostavlja prostor predsedniku Srbije za uticaj na vladu.

Švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung takođe ističe da Brnabićeva "nema moć u kući", te da je zavisna, jer ju je "postavio Vučić, i on u svakom trenutku može da je smeni".

Ipak, smatra list, ona ima "unutrašnju nezavisnost" i, ukoliko situacija za nju postane neprihvatljiva, u svakom trenutku može da podnese ostavku.

Noje cirher cajtung navodi da je Brnabićeva zasad "neispisani list", jer je tek u avgustu postavljena na čelo Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, od kada je radila na digitalizaciji i povećanju efikasnosti državne administracije.

Prvi uspesi su bili vidljivi, navodi Noje cirher cajtung, ali smatra da je Brnabićeva imala premalo vremena da dokaže sebe i svoju probojnost, dok ju je njena bliskost sa IT sektorom podstakla da se uspešno založi za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u školama.

Autor teksta postavlja pitanje da li je Ana Brnabić "Vučićeva marioneta" i smatra da je to moguće, "ali ne mora obavezno biti tako", jer, "za razliku od svog slabijeg protivkandidata, ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, ona nije kompromitovana i nema čime da bude ucenjena".

List dalje piše da su gejevi i lezbijke u Srbiji uzdržano reagovali na imenovanje i da je Brnabićeva još kada je ušla u Vladu rekla da ne vidi sebe kao gej-ministarku i da pitanje istopolnog braka ne spada u njen resor.

"Ona poznaje važeća pravila i poštuje tabue. Ipak, ona svojom ličnošću pomaže da se promeni predstava prema kojoj šef Vlade mora biti muškarac, a ako je žena, onda bar majka, a ako je homoseksualna, onda samo u tajnosti. Za spoljno delovanje Srbije, bar na Zapadu, ona predstavlja dobitak", smatra švajcarski list.

List Nojes Dojčland piše da se Vučić, i pored otpora Srpske pravoslavne crkve, pa i unutar svoje stranke, svesno odlučio za proevropsku, politički neiskusnu, ali uspešnu ministarku.

Prema tom listu, ona važi za stručnu, međunarodno dobro umreženu, uzdignutu iznad beogradske "stranačke močvare" – i apsolutno lojalnu Vučiću", a list navodi i da je ona zahvalila predsedniku na "ogromnom poverenje i rekla da joj je čast da služi svojoj zemlji."

List navodi da je ona, kao ekspert za državnu upravu i lokalnu samoupravu, studirala u SAD i Velikoj Britaniji, a počela karijeru još pre nego što je prešla u politiku.

Nojes Dojčland podseća da je bila rukovodilac projekata organizacije za razvojnu pomoć USAID i direktorka jedne firme za elektrane na vetar u SAD, te da je raniji poslodavci hvale kao kompetentnu u timskom radu.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво