Maturanti bolji nego prošle godine

I. MIĆEVIĆ

19. 06. 2017. u 10:10

Objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita za učenike osnovnih škola, tokom vikenda liste želja. Više bodova iz srpskog, matematike i kombinovanog testa nego ranija generacija

Матуранти бољи него прошле године

Foto Ž. Knežević

RAZLIČIT raspored pitanja na kombinovanom testu, koji je trebalo da spreči prepisivanje, nije uticao na rezultat koji su osmaci postigli na maloj maturi. Preliminarni rezultati završnog ispita su objavljeni, a na uzorku od nekoliko osnovnih škola pokazalo se da su učenici zadržali ili čak povećali broj bodova na kombinovanom testu, a više su osvojili i iz srpskog i matematike.

Kako su objavljeni tek preliminarni rezultati, na koje učenici imaju pravo žalbe školskoj i okružnoj komisiji, još nije moguće izračunati u kojoj meri je uspeh ovogodišnjih malih maturanata bolji nego kod prethodne generacije.

- Na sva tri testa učenici su ostvarili bolji rezultat nego prošle godine, ali i su bili bolji i u odnosu na probni završni ispit - kaže Zlatko Gušanović, direktor beogradske OŠ "Vuk Karadžić". - Najbolji rezultat ostvarili su iz srpskog, 15,65 bodova u proseku, što je za oko 2,5 bodova bolje nego na probnom i prošlogodišnjem testiranju. Iz matematike su prosečno ostvarili 13,61 poen, dok je prošle godine prosek bio 11, a na probnom 12 poena. Kombinovani test doneo im je u proseku 13,49, što je malo više nego prošle godine.

Grušanović kaže da je različit redosled pitanja na kombinovanom testu generalno sprečio decu u prepisivanju, ali da dobar rezultat njegovih učenika, bolji od prošlogodišnjeg, pokazuje da je to njihovo realno znanje.

I u OŠ "Josif Pančić" zadovoljni su rezultatom osmaka. Direktor Milan Bajić kaže da su učenici najviše bodova osvojili iz srpskog jezika, a rezultati iz sva tri predmeta slični su ili malo bolji nego prethodne godine.

I u OŠ "Bratstvo" u Novom Pazaru kažu da su učenici dobro uradili i da su rezultati slični kao lane.

- Učenici su iz matematike osvojili u proseku 13,4, iz srpskog jezika 14,2, a na kombinovanom testu 14,5 bodova - kaže Dejan Kolundžić, direktor OŠ "Bratstvo".

Preliminarni rezultati istaknuti su u školama, u učionicama, a mogu da ih vide učenici i njihovi roditelji. Škole su dužne da poštuju preporuke poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, te da informacije o učenicima ne budu na ulaznim vratima i u hodnicima, gde svi mogu da ih pročitaju.

Učenici koji misle da su oštećeni tokom ocenjivanja testova danas mogu da se žale komisiji u školi, i to od 8 do 16 časova. Ako i posle toga budu uvereni da su zaslužili više bodova, sutra mogu da podnesu žalbu okružnoj komisiji, da bi posle razmatranja prigovora, konačni rezultati završnog ispita bili objavljeni u petak, 23. juna.

Tokom vikenda, 24. i 25. juna, učenici će popunjavati liste želja u osnovnim školama, objavljivanje zvanične liste želja zakazano je za 30. jun, a zvanični rezultati raspodele učenika po srednjim školama biće objavljeni 3. jula.

Učenici će se upisivati u srednje škole 4. i 5. jula.


MIMIKA ZA PREPISIVANjE

DIREKTORI škola kažu da učenici imaju svoje razrađene sisteme za prepisivanje i dojavljivanje tačnih odgovora. Pomažući se mimikom, bez reči, umeju drugarima da dojave tačne odgovor. Nos, uvo, kosa, rame - dodirivanjem jednog od ovih delova tela ukazuju da li je tačan odgovor pod A, B, V ili G. Različit raspored pitanja na kombinovanom testu poremetio im je primenu ovog sistema, a u kojoj meri pokazaće konačni rezultati ispita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije