Zdravlje

Petak, 16.06.2017.

10:55

Britanci napravili revolucionarni pomak u lečenju raka

Zahvaljujući sporazumu između britanskog Nacionalnog zdravstvenog servisa (NHS) i kompanije Roše, pacijenti u terminalnoj fazi raka u Velikoj Britaniji će besplatno moći da primaju lek koji produžava život.

Izvor: BBC

Britanci napravili revolucionarni pomak u lečenju raka
Foto: Thinkstock

Troškove upotrebe leka Kedsajla (Trastuzumab emtanzin) će od sada pokrivati NHS, a cena šestomesečne terapije, koliko se produžava život ženama u terminalnoj fazi raka dojke, iznosi 90.000 funti.

Puna cena leka za svaku produženu godinu života iznosi 166.000 funti.

Škotska je u još aprilu 2017. donela odluku da pokrije troškove lečenja svojih pacijenata obolelih od kancera, ali je u preostalom delu Velike Britanije preovladao stav da je lek isuviše skup.

Kedsajla predstavlja mešavinu dva leka, a namenjena je ljudima sa HER2-pozitivinim tumorima koji su se proširili po celom telu i ne mogu se ukloniti hirurškim putem.

S obzirom na to da uništava ćelije raka ne oštećujući zdrave ćelije u organizmu, može da produži život pacijentima i do godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: