15. jun  2017. 14.27  →  18.07 | Izvor: Tanjug,RTV

Godine ne smeju da budu prepreka za bezbedan život

BEOGRAD -

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom 15. juna, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, ističe da godine ne smeju da budu prepreka za dostojanstven i bezbedan život.

video icon

 

Rezultati nedavnog istraživanja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti povodom uspostavljanja indikatora, pokazuju, pored ostalog, da je skoro polovini ispitanih koji imaju 85 i više godina, otežan pristup zdravstvenim ustanovama, a da se skoro trećina starijih od 75 godina, suočava sa barijerama prilikom kretanja ulicom, korišćenjem javnog prevoza ili javnih površina, navela je Janković.

"Da bi se stariji zaštitili od zlostavljanja i nasilja, veoma je važna stalna edukacija zaposlenih u sistemu socijalne i zdravstvene zaštite, policije, pravosudnog sistema.

Značajna je i uloga civilnog sektora koji posebnu pažnju treba da posveti aktivnostima za smanjenje socijalne isključenosti i izolacije starijih osoba, jer su to faktori rizika od nasilja" naglašava Poverenica.

Ključni segment prevencije nasilja nad starima, ali i odnosa poštovanja i razumevanja, treba da bude obrazovni sistem gde će se, pored ostalog, mlađe generacije odgajati u duhu međugeneracijske solidarnosti i tolerancije, zaključila je poverenica Janković.