Milisavljević traži obavezne zdravstvene preglede svih građana

Poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević zatražio je danas uvođenje obaveznih zdravstvenih skrining pregleda svih građana, da bi se smanjio broj obolelih od malignih tumora i kardiovaskularnih oboljenja, kao i dodatno oporezivanje prodaje "masne i brze" hrane.

- Predlog bi bio da se obavezno pregledaju svi naši građani. Zalažem se za usvanjanje obaveznog skrining projekta, da bi svi građani morali da budu pregledani kod svojih lekara, jer bi dobijali poziv i zakazani termin za skrining program - rekao je Milisavljević novinarima u Skupštini Srbije.

On je rekao da je Srbija vodeća zemlja po broju obolelih od malignih tumora i kardiovaskularnih oboljenja, i po stopi smrtnosti od tih bolesti. Naveo je da je "ozdravljenje nacije" moguće kroz obavezne preglede dojki i grlića materice kod žena starijih od 45 godina, odnosno debelog creva, pluća i prostate kod mušakraca.

- Država čini napore i ulaže određena sredstva u lečenje pacijenata koji boluju od malignih tumora i kardiovaskularnih oboljenja, ali ja kao lekar želim da kažem da moramo da idemo dalje i da mnogo više pažnje posvetimo preventivi - naveo je Milisavljević.

On je rekao da država mora dodatno da oporezuje "masnu i brzu hranu" i da bi ta sredstva trebalo da odlaze u fond Ministarstva zdravlja namenjen lečenju dece u inostranstvu. - Pored svake škole, vrtića, čak i bolnica otvaraju se kiosci s brzom hranom, gde se deca i građani nezdravo hrane - rekao je Milisavljević.

  • Nenad

    13.06.2017 20:53
    @Ffs
    Ne, nije mi jasno kako prihvatanje ili odbijanje skrininga nabrojanih bolesti moze da ugrozi bilo koga drugog.... Ako si pak mislio na vakcinaciju - to je sasvim druga prica i tu se potpuno slazem sa obaveznom vakcinacijom ako bi njeno izbegavanje moglo da ugrozi nekog drugog. Ali, tu su u pitanju zarazne bolesti. To nije isto...
  • Ffs

    13.06.2017 18:14
    @Nenad

    Da li si sposoban da razumes da tvoje odluke o sopstvenom zivotu mogu da ugroze tudji zivot?
  • Zatvorski metod

    13.06.2017 14:52
    Zbog ovakvih likova koji nešto prete i obavezuju, naređuju, mašu važno kažiprstom, kao brinu o drugima, Srbija je duboku u g....ma, mnogi ljudi pod stresom, a to uvećava i pojavu bolesti. Uostalom videli smo demokrate na vlasti, uglavnom su ugađali svojim prohtevima, kao i ovi sadašnji. Bolesti su samo posledica stresova, aerozagađenja, zagađenja vode i hrane, nekulture, nepoštovanja javnog reda i mira, neprofesionalnosti, otuđenosti među istresiranim ljudima. Možda lik još zatraži zabranu iseljavanja iz Srbije, alternativne medicine, lekovitih biljaka i slično. Mnogo veći uspeh u bilo kojoj oblasti se postiže pozitivnom stimulacijom, ne pretnjama i zabranama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija