Zrenjaninski hor Pannonica podržavajući akciju Ostani kod kuće zapevao online

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2020, 11:22

Zrenjaninski hor "Pannonica" podržavajući akciju Ostani kod kuće zapevao online

Zrenjaninski Mešoviti hor “Pannonica” osnovan je 2015. godine, i sada obeležava pet godina rada. Okuplja 40 članova i neguje širok horski repertoar raznih stilova od klasične, pop, duhovne i nacionalne muzike, domaćih i stranih kompozitora. U proteklih pet godina hor je nastupao na festivalima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu i ostvario zapažene rezultate.

Imali su, kažu, velike planove za proslavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svog "rođendana", ali zbog nemogućnosti da održavaju redovne zajedničke horske probe, odlučili su se da svoj značajan datum obeleže sasvim drugačije.

“Ovih dana svi smo suočeni sa izazovom kako da zadržimo vedar duh u situaciji koja nas okružuje. Na svima nama je da učinimo nešto korisno radeći ono što najbolje znamo da radimo. A naš hor zna da peva. Mi smo navikli na redovne probe koje smo imali dva puta nedeljno i mnogo nam nedostaje naše zajedničko pevanje i druženje, zato smo rešili da nastavimo da pevamo iz svojih domova i podržimo akciju #OstaniKodKuće. Mnogi muzičari promovišu ovu akciju, mi smo odlučili da pokušamo i “Virtuelni hor Panonika” je “zapevao” online. Mislim da smo sada najveći amaterski hor kod nas, koji je uspeo u svojoj ideji”, kaže dirigent Zorica Kozlovački.

Ona objašnjava da je svaki pevač koji je imao tehničkih mogućnosti snimio video snimak u kućnim uslovima, na kojem peva svoj glas, takođe je u kućnim uslovima urađena montaža, gde su svi video snimci povezani.

“Ovo je bio ogroman izazov za pevače jer smo mi amaterski ansambl i nikada pred sobom nismo imali ovakve tehničke i vokalne zahteve. Ja sam ponosna na sve njih i njihovu ogromnu volju i želju da ostvarimo ovaj projekat i nastavimo da širimo pozitivnu energiju, dobro raspoloženje i našu ljubav prema horskom pevanju. Snimke su nam poslali i naši bivši pevači koji žive u drugim gradovima, čak je jedan snimak stigao iz Kine i mi smo ponovo pevali zajedno“, priča Zorica Kozlovački, ističući da su izveli kompoziciju “Ukuthula” tradicionalnu afričku pesmu, u kojoj svaka strofa počinje važnim rečima koje su nam u ovom trenutku bitne. Ukuthula – mir, Usindiso – spasenje, Ukunqoba – pobeda.

“Pomogli smo sebi da nam vreme u kući protekne kreativno i zabavno i nadamo se da ćemo preko našeg snimka i pevanja podeliti sa drugima radost i neprocenjivo zadovoljstvo koje mi osećamo kad pevamo zajedno”, poručuju iz hora “Pannonica”.

U ovom projektu učestvovalo je ukupno 35 pevača.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.