Izvor: RTS, 05.Avg.2021, 14:35

Zrenjaninci spremni da daju krv kad je najpotrebnije

Tokom leta su česti apeli iz Zavoda za transfuziju dobrovoljnim davaocima jer su tada rezerve krvi na minimumu. Odziv Zrenjaninaca bio je najbolji u ovoj godini.
Pošto je zaposlena u prosveti, Rozaliji Veličković iz Zrenjanina je jednostavnije da dođe na akciju davanja krvi leti kad je raspust. Do sad je deset puta dala krv.

"Osećam potrebu drugim ljudima da pomognem, inače sam i vojnik i borac i ratnik i osećam dužnost prema svojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbiji da pomognem drugima makar na ovaj način", kaže Rozalija Veličković, iz Zrenjanina.
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je krv dao 41 put. Svoj lični raspored davanja napravi tako da se odazove u periodu kada su zalihe krvi najmanje.
"Prvo davanje krvi bilo je dok sam bio student u Zavodu za transfuziju krvi u Beogradu. Lični razlog je bio da se učini neko dobro delo, humano delo. Da se pomogne drugima. To je osnovni razlog zbog koga sam i danas ovde", navodi Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.
Organizator akcije dobrovoljnog davanja krvi zrenjaninski Crveni krst, u periodu kada su najveće potrebe, postiže najbolje rezultate što se tiče odziva davalaca.
"Na predhodnim akcijama je bilo 40 do 50 dobrovoljnih davaoca, a danas čak 78 što je impresivno, jer obično u letnjem periodu je odziv davaoca smanjen. Tome doprinosi svakako sezona godišnjih odmora, školski raspust, ali svakako i veoma visoka temperatura koja nas prati u poslednjem periodu", kaže Jelena Domjeskov iz zrenjaninskog Crvenog krsta.
Letnje akcije Crvenog krsta Zrenjanina će se nastaviti i u tri avgustovska termina. Prema procenama Crvenog krsta Srbije za nesmetano funkcionisanja zdravstvenog sistema neophodno je da u Srbiji dnevno 1000 ljudi dobrovoljno da krv.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.