Zrenjanin se seća deportacije banatskih Jevreja, u Begej spušteni venci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2019, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin se seća deportacije banatskih Jevreja, u Begej spušteni venci

Povodom 78 godina od deportacije zrenjaninskih i banatskih Jevreja danas su uz čitanje Kadisa, molitve za mrtve, spušteni venci sa Pešačkog mosta u reku Begej. U Banatu je 31, 8 posto Jevrejskog življa bio naseljen u Petrovgradu, a Banat je nažalost bio prvi gde je u potpunosti sproveden nemački plan da se da se skroz očisti od Jevreja.

Gotovo svi Jevreji iz Zrenajnina, ali i iz Srpske Crnje i Jaše Tomić, njih više od 1.200, šlepovima su 18. avgusta 1941. godine deportovani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u koncentracioni logor Topovske Šupe u Beogradu, odakle su neki od njih kasnije prebačeni u logor Sajmište.

“Ovo nije priča samo o Jevrejima, ovo je kolektivno sećanje i kolektivna misao u vezi toga šta treba da bude I kako treba da se odnosimo prema osnovnim životnim vrednostima. Nažalost u četrdesetim godinama to je bilo potpuno izokrenuto”, rekao je Robert Sabadoš Predsednik Saveza Jevrejskih opština Srbije.

Venac su, u ime Grada Zrenjanina, spustili pomoćnik gradonačelnikaDuško Radišići sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić.

"Želja nam je da se zlo neisokrenjuje ratovima I bitkama, već ličnim primerima, a lični primer dajemo uvek u izlaganjima kada kažrmo da je različitost naše najveće bogatstvo”, rekao je Duško Radišić Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Nakon skupa je u Malom salonu Narodnog muzeja otvorena izložba "Sećanja" autorke Biljane Dimkić Krčmar.Okosnicu izložbe čine panoi sa spiskovima stradalih, preuzeti iz knjige Pavla Šozbergera „Jevreji u Vojvodini“. Oni su dopunjeni arhivskom građom Jevrejske opštine Zrenjanin i Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu.

"Smatrali smo da zaista svaka žrtva sazlužuje da bude personalizovana, da više u budućnosti ne govorimo o tom famoznom broju 1280, koliko je Jevrejskih sugrađana stradalo 1941. godine, već da konačno govorimo o imenima I prezimenima žrtava", rekla je Biljana Dimkić Krčmar, autorka izložbe.

Drugi deo izložbe posvećen je Sinogogi koja je nažalost ulaskom nemačkih okupatora u Petrovdgrad aprila 1941. godine srušena do temelja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.