Zrenjanin: Utajom poreza oštetili budžet za više od 81 milion dinara

Izvor: B92, 20.Maj.2021, 08:31

Zrenjanin: Utajom poreza oštetili budžet za više od 81 milion dinara

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu, uhapšena su dva osumnjičena da su u svojstvu odgovornih lica u privrednom društvu iz Česterega, opština Žitište, izvršili krivično delo poreske utaje u iznosu od preko 81 miliona dinara.

Osumnjičeni se terete da su od 26. juna 2019. do 18. januara ove godine, vršili gotovinske isplate raznim fizičkim licima u ukupnom iznosu od 51.448.600 dinara, po osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fiktivnih ugovora o kupovini građevinskog materijala, saopštila je danas Poreska uprava.

Takođe, podigli su gotov novac sa računa privrednog društva u ukupnom iznosu od 55.511.236 dinara, koji su potom prisvojili za sopstvene potrebe, dok su u poslovnim knjigama lažno prikazali da je isti dat kao avans raznim fizičkim licima po osnovu ugovora za kupovinu stoke.

Na taj način, izbegli su obračun i uplatu poreza na druge prihode građana u iznosu od 33.652.049,21 dinara, kao i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u iznosu od 43.232.239,97 dinara.

Jedan od osumnjičenih je zaključio ugovor o zajmu sa pomenutim privrednim društvom, na osnovu koga mu je predat građevinski materijal u ukupnoj veleprodajnoj vrednosti od 25.679.773,90 dinara, pri čemu nije evidentiran, obračunat i plaćen PDV u iznosu od 4.279.962,00 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu.

Oni su uhapšeni u zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prokuplje: Uhapšen zbog poreske utaje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2021

U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Prokuplju, uhapšena je osoba zbog postojanja osnova sumnje da je u svojstvu odgovornog lica privrednog društva i vlasnika preduzetničke radnje iz Merošine,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.