Zdravstveni sistem u Vojvodini prenapregnut, brojke su frapantne, sve manje mesta u bolnicama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2020, 10:12

Zdravstveni sistem u Vojvodini prenapregnut, brojke su frapantne, sve manje mesta u bolnicama

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, Zoran Gojković, izjavio je večeras da su brojevi vezani za korona virus u Srbiji frapantni i da je ogroman priliv novozaraženih pacijenata u bolnice.

"Imamo skoro 7.000 zaraženih danas i možete da naslutite šta nas čeka u sledećih pet do sedam dana", rekao je Gojković za Radio-televiziju Vojvodine.

On je istakao da će 10 do 15 odsto novozaraženih zahtevati neki od vidova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ozbiljnog bolničkog lečenja, što znači da će oko 1.000 novozaraženih završiti u bolnicama.

"Izuzetno je prenapregnut zdravstveni sistem, ogroman je priliv pacijenata u bolnice, to su sve izuzetno teški pacijenti kojima je potrebno intenzivno lečenje", kazao je Gojković.

On je naveo da se u Srbiji troše velike količine kiseonika i da se za jedan dan potroši kiseonika kao nekada za dva meseca. Takođe, ogromna je potrošnja sanitetskog materijala i lekova, a iscrpljujući napor i rad zdravstvenog sektora.

"Nema kraja, mi svaki dan imamo 10 odsto više zaraženog medicinskog osoblja nego prethodnog dana, jer nam je virus u cirkulaciji i zdravstveni radnici se razboljevaju preko porodica", rekao je Gojković.

On je ponovo apelovao da se poštuju mere kako bi bilo sprečeno zaražavanje.

Vanredna situacija u Vojvodini, 17.134 zaraženih korona virusom

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 17.134, ali Institut za javno zdravlje procenjuje da je taj broj daleko veći.Zdravstveni sistem je u izuzetno teškoj situaciji.

Istitut za javno zdravlje Vojvodine i dalje ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao vanrednu, sa daljom tendencijom pogoršanja.

Tokom prethodnog vikenda u Vojvodini je registrovano 1557 novih slučajeva. U svim opštinama registruju se visoki nivoi obolevanja. Najveći porast zabeležen je u Novom Sadu gde je registrovano 603 nova slučaja.

U ovom trenutku na teritoriji svih opština i gradova situacija se ocenjuje kao vanredna.

Institut apeluje na sve da se nastavi sa neophodnim striktnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gojković: Polovina od testiranih i pozitivnih na korona virus u Vojvodini dolazi iz Novog Sada

Izvor: Danas, 24.Nov.2020

Polovina od testiranih i pozitivnih na korona virus u Vojvodini dolazi iz Novog Sada, a među najugroženijim gradovima u pokrajini je i Zrenjanin gde su već dve bolnice pune, naveo je danas za RTS pokrajinski sekretr za zdravstvo Zoran Gojković, koji dodaje da je 1.400 ljudi na lečenju u bolnicama.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.