Izvor: RTS, 13.Jun.2021, 05:55

Zbog čega uvozimo mladi krompir

Počelo je vađenje mladog krompira koji se, ne tako davno, u Srbiji gajio na 20.000 hektara, a danas je upola manje zasada. Kakvi su prvi prinosi, kvalitet i cena?
Pomenute površine sa prosečnim pv   rinosima ne mogu, nažalost, zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta, pa Srbija mora da uvozi krompir.

Ovoga proleća mladi krompir se uvozio uglavnom iz Albanije. U kompaniji Carska bašta iz Zrenjanina krompir gaje na površini od dvadeset >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hektara.
"Trenutno su dobri uslovi, bilo je kiše, teško se vadio, morali smo da sačekamo da se prosuši, uslovi su sada solidni", kaže Milovan Bibin.
Prema njegovim rečima, kvalitet krompira je za sada dobar.
Najveći deo posla rade nadničari, iako je ovaj posao u znatnoj meri modernizovan jer se nekada ceo posao obavljao motikom.
Stevka Simić kaže da nije teško vaditi krompir i da, i pored vrućine, izdržava. Po satu se zaradi 200 dinara.
U Carskoj bašti su zadovoljni prinosima, ali ne i trenutnom cenom.
Imra Sarvak, tehnički direktor Carske bašte u Zrenjaninu, kaže da su prinosi mladog krompira 25 do 30 tona po hektaru i da nisu loši za ovo vreme.
Prema njegovim rečima, jedino je cena labilna, počeo je uvoz iz Severne Makedonije i Albanije, što je "srozalo cenu" domaćeg krompira, tako da će probati da se bore.
Smatra da bi realna cena u ovom trenutku bila oko 45 dinara za iduću nedelju, a trenutno  traže 30 dinara.
Za potrošače je najbitnije što će već ovih dana na rafove marketa stići domaći krompir boljeg kvaliteta i niže cene.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.