Zajedničke radionice zrenjaninske biblioteke i muzeja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2018, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajedničke radionice zrenjaninske biblioteke i muzeja

Na drugoj radionici u okviru projekta Storytelling u Muzeju, održanoj 13. juna u stalnoj postavci zrenjaninskog muzeja bibliotekar Vlada Tot i arheolog Aleksandar Šalomon predstavili su deci period avarskih pohoda po Panonskoj niziji, na prelazu iz 6. u 7. vek, kada su, zajedno sa slovenskim plemenima, osvajali Sirmijum, Singidunum, Carigrad i ostale drevne gradove.

Istorijske činjenice o svakodnevnom životu Slovena i Avara, bitkama i osvajanjima vođenim na ovim prostorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u tom periodu, o čamcima koje su Sloveni koristili da se kreću po banatskim močvarama i rekama,čudesnim monoksilima, o avarskim specijalnim lukovima za strele i njihovim ratnim konjima, o avarskom vođi, kaganu Bajanu i njihovim nomadskim šatorima, ringovima, o bici kod Titela i osvajanju Carigrada, i još mnoge druge činjenice deca su bez problema usvojila jer su predstavljene kroz zanimljivu i napetu priču o dva prijatelja, avrskom i slovenskom ratniku, koji zajedno polaze u pohod.

Deca su uz eksponat, kostura pronađenog na arheološkom lokalitetu kod Aradca, za koga se pretpostavlja da je avarski ili slovenski ratnik, slušala o avanturama ova dva junaka i neprilikama u koje su upadali tokom svojih pohoda.

Priči je prethodilo upoznavanje dece sa zanimanjem arheologa, zatim su „iskopavali" kostura avarskog ratnika, a na kraju radionice ukrašavali su avarske mačeve i crtali zanimljivosti iz priče koju su čuli.

Sledeća radionica u okviru projekta Storytelling u Muzeju, biće održana u septembru, i baviće se starom bečkerečkom tvrđavom.

Bibliotekari Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin" već smišljaju nove uzbudljive priče sa kustosima Narodnog muzeja Zrenjanina.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.