Ugašen požar koji je zhvatio i rezervat prirode Carska bara

Izvor: N1 televizija, 16.Okt.2018, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugašen požar koji je zhvatio i rezervat prirode Carska bara

Vatrogasci, meštani i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz banatskih sela u okolini Zrenjanina uspeli su kasno sinoć da ugase požar koji je zahvatio oko 800 hektara njiva, šuma i rastinja, uključujući i značajan deo Specijalnog rezervata prirode Carska bara.

Ekipe trenutno dežuraju na terenu kako ne bi došlo do ponovnog razbuktavanja vatre. Ohrabrujuća je vest da se vetar u tom delu Banata smirio, budući da je vatrogascima to juče predstavljalo jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << od najvećih problema u gašenju požara.

Milivoj Putić iz Specijalnog rezervata prirode Carska bara rekao je za N1 da još ne mogu da govore o razmerama štete koju je vatra nanela biljnom i životinjskom svetu.

"Čim se završe dežurstva, odnosno čim budemo sigurni da se vatra neće ponovo razbuktati, izaći ćemo na teren da utvrdimo štetu. Najveći deo rezervata je ostao netaknut, ali prema onome što sam video, izgoreo je značajan deo koji je u prvoj zoni zaštite. Sreća pa su ptice već otišle na jug, a u gnezdima nije bilo mladunaca", navodi Putić.

Vatra je izbila u nedelju posle podne, a najverovatniji uzrok je paljenje strnjišta, to jest ostataka useva na njivama. Jak vetar brzo je proširio požar.

Sektor za vanredne situacije MUP-a apelovao je juče na građane da ne pale otpad, niti travu i biljne ostatke na otvorenom jer je to zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara. Kazne se za fizička lica kreću od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna lica od 300.000 do milion dinara.

Samo u protekle dve nedelje izbio je 1.431 požar širom Srbije, što je čak sedam puta više nego u istom periodu 2017. kada ih je zabeleženo 216.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.