Ubijeni policajac i napadač u Zrenjaninu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2011, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijeni policajac i napadač u Zrenjaninu

ZRENJANIN -

Direktor policije Milorad Veljović i načelnik Policijske uprave u Zrenjaninu Bojan Marković potvrdili su u izjavi novinarima da su u oružanom sukobu prilikom intervencije policije jutros poginuli policajac Aleksandar Rkman i kriminalac Goran Petrović, a da su još jedan policajac i Dragan Petrović, otac ubijenog Gorana, zadobili telesne povrede.

Direktor Veljović je rekao da mu je u ovom trenutku izuzetno teško kao čoveku i kao policajcu, jer je ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << još jedan dokaz da policajci trpe nasilje.

Veljović je posle obilaska mesta na kojem se jutros dogodio taj oružani sukob u Sinđelićevoj ulici u Zrenjaninu otišao u lokalnu bolnicu da obiđe povređenog policajca.

Pucao policajcu u glavu iz sačekuše

Po nalogu istražnog sudije, da bi obavili pretres stana i drugih prostorija Petrovića (30), koji je višestruki izvršilac teških krivičnih dela, pripadnici Policijske uprave Zrenjanin došli su na odgovarajuću adresu, navedeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Kuća u kojoj je živeo Petrović obezbeđena je video nadzorom, pa se sumnja da je on video da su policajci opremljeni pancirom i automatskim puškama.

Kada su se policajci popeli na sprat i otvorili vrata od sobe u kojoj se nalazio, osumnjičeni Petrović je pucao u glavu policajcu Rkmanu.

Policajac je pao pogođen, a Petrović je nastavio da puca i, drugog policajca Radina pogodio u rame.

Treći policajac, da bi sačuvao svoj život i živote dvojice ranjenih kolega, upotrebio je oružje i ranio osumnjičenog, koji je od zadobijenih povreda preminuo.

U Urgentnom centru od zadobijenih povreda na službenoj dužnosti, život je izgubio i policajac Rkman, a lekari su zbrinuli drugog teško ranjenog policajca.

Uviđaj je u toku, kaže se u saopštenju.

Kako saznajemo, napadač Goran Petrović već je bio u zatvoru zbog počinjena dva ubistva, oba izvršena još dok je bio maloletnik, a policija je jutros došla kod njega po dojavi za nasilje u porodici i informaciji da poseduje oružje.

Komšije, očevici događaja potvrdili su Tanjugu da su čuli pucnjavu i videli dvoja kola hitne pomoći kojima su učesnici sukoba odvezeni u zrenjaninsku bolnicu.

Kako prenose elektronski mediji, jake policijske snage blokirale su taj kraj Zrenjanina, a istraga je u toku.

Dačić: Maksimalna kazna za napad na policiju

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da kazna za napad na policiju mora da bude maksimalna moguća i da pravosudni organi moraju da imaju u vidu da je svaki napad na policiju napad na državu.

"Policajci moraju da imaju povlašćeniji tretman u državi i ne mogu da budu glineni golubovi", rekao je Dačić novinarima povodom ubistva i ranjavanja policajaca u Zrenjaninu.

Nakon prijema policajaca koji su se vratili iz mirovne misije na Haitiju, Dačić je rekao da za tri godine, koliko je na čelu ministarstva, nije doživeo da ljudi koji su digli ruku na policajca budu adekvatno kažnjeni.

"Napadač je stradao i nikakva kazna više nije moguća", kazao je Dačić i istakao da je policija došla u stan Gorana Petrovića po nalogu istražnog sudije koji je naredio pretres, a po prijavi koju su poslali roditelji Petrovića.

Dačić je izrazio saučešće zbog smrti policajca Aleksandra Rkmana i istakao da će se Ministarstvo unutrašnjih poslova brinuti o njegovoj porodici, "iako to nije neka uteha".

On je istakao da je ovaj slučaj veliki izazov za Srbiju i pozvao sve da najoštrije osude takve napade koji su rezultirali gubitkom ljudskog života.

"Policija obavlja posao zbog države i građana i svi koji žive u Srbiji moraju da znaju koliko je taj posao težak", rekao je on.

On je rekao da je stradali policajac imao 29 godina i da je iza sebe ostavio suprugu i dete. Dodao je da je proteklih decenija ukupno stradalo oko hiljadu policajaca na dužnosti.

PSS: Proširiti ovlašćenja policajaca

Policijski sindikat Srbije saopštio je danas, povodom ubistva kolege Aleksandra Rkmana (31) iz Zrenjanina koji je bio na službenoj dužnosti, da je neophodno proširiti ovlašćenja policajaca u Srbiji i regulisati propise.

Kako je saopšteno, da bi se izbegle situacije u kojima strada policija na dužnosti potrebno je doneti i poseban pravilnik koji se isključivo odnosi na hapšenja osoba sa kriminalnim dosijeom i sklonošću ka nasilju.

Propisi prilikom privođenja kriminalaca u Srbiji, kako je navedeno, zastareli su i neprilagođeni novim okolnostima i Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da reaguje.

"Ovo je još jedan primer rizika sa kojima se policajci svakodnevno susreću i pokazatelj da su u društvu mnoge vrednosti poremećene, kad se neko odluči da hladnokrvno metkom u glavu ubije policajca", ističe se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ubijeni policajac i napadač

Izvor: Mondo, 21.Jul.2011

U oružanom sukobu prilikom intervencije policije jutros u Zrenjaninu poginuli su policajac Aleksandar Rkman i kriminalac Goran Petrović, a još jedan policajac i otac ubijenog Gorana, zadobili su telesne povrede.

Nastavak na Mondo...

Policajac ubijen u pucnjavi

Izvor: RTS, 21.Jul.2011

Zrenjaninski policajac Aleksandar Rkman ubijen kada je na njega pucao Goran Petrović, koga je trebalo da privede. U pucnjavi stradao i napadač. Povređen još jedan policajac. Istraga u toku...Policajac Aleksandar Rkman (31) iz Zrenjanina ubijen je tokom pokušaja hapšenja osumnjičenog za nasilje...

Nastavak na RTS...

ZRENJANIN: U ORUŽANOM OBRAČUNU UBIJEN POLICAJAC

Izvor: Kurir, 21.Jul.2011

ZRENJANIN - Policajac Aleksandar Rkman ubijen je u Zrenjaninu jutros oko sedam sati kada je na njega pucao Goran Petrović (31), koji je i sam poginuo jer je na njega, uzvraćajući na napad, pucao drugi policajac...Napadač je već bio u zatvoru zbog počinjena dva ubistva, a policija je jutros došla...

Nastavak na Kurir...

Da kazna za napad bude maksimalna

Izvor: Beta, 21.Jul.2011

BEOGRAD, 21. jula 2011. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da kazna za napad na policiju mora da bude maksimalna moguća i da pravosudni organi moraju da imaju u vidu da je svaki napad na policiju napad na državu..."Policajci moraju da imaju povlašćeniji...

Nastavak na Beta...

Krvavi obračun u Zrenjaninu

Izvor: RTS, 21.Jul.2011

Zrenjaninski policajac Aleksandar Rkman ubijen kada je na njega pucao Goran Petrović, koga je trebalo da privede. U pucnjavi stradao i napadač. Povređen još jedan policajac. Istraga u toku...Policajac Aleksandar Rkman (31) iz Zrenjanina ubijen je tokom pokušaja hapšenja osumnjičenog za nasilje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.