U Zrenjaninu počela 9. Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2022, 15:08

U Zrenjaninu počela 9. Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta otvorio je danas u "Kristalnoj dvorani" u Zrenjaninu devetu Sportsku olimpijadu školske omladine Vojvodine (SOŠOV), koja će od 19. do 22. maja okupiti preko 6.000 mladih sportista – učenika osnovnih i srednjih škola iz cele Vojvodine i njihovih profesora i trenera.

Na najvećoj sportskoj manifestaciji mladih Vojvodine takmičari će se nadmetati u 15 disciplina, u kategorijama osnovaca i srednjoškolaca, u konkurenciji dečaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i devojčica.

"Danas iz Zrenjanina želimo da pošaljemo najlepšu sliku širom naše zemlje – sliku sporta, mladosti, druženja i budućih šampiona", poručio je Basta učesnicima školske olimpijade i poželeo im uspešno takmičenje i lepo druženje.

On je dodao da će Zrenjanin – koji je prošle godine nosio titulu Evropskog grada sporta – sigurno biti dobar domaćin svim učesnicima 9. SOŠOV-a, jer je mnogo puta do sada pokazao da je spreman da odgovori izazovima organizacije velikih sportskih takmičenja na veoma visokom nivou.

Basta je ovom prilikom istakao da je razvoj školskog sporta jedan od prioriteta Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Kako je naveo, putem konkursa se ulaže u mlade sportske talente, fiskulturne sale, javne terene, sportske rekvizite, a podržane su i mnoge sportske manifestacije i takmičenja, s ciljem da se sport što više približi mladim generacijama.

"Popularizacijom sporta među školskom decom ne utiče se samo na jačanje njihovog fizičkog zdravlja nego i na jačanje volje i istrajnosti. Stvaranjem zdrave konkurencije, kroz školska takmičenja, mladi koji tek započinju svoj sportski staž uz pomoć i podršku svojih nastavnika uče se fer odnosu na terenu, ali i u životu", kazao je Basta.

U Zrenjaninu se po treći put organizuje najveća sportska smotra mladih u Vojvodini. U ime domaćina ovogodišnje manifestacije obratio se gradonačelnik Zrenjanina i potpredsednik Organizacionog odbora 9. SOŠOV-a Simo Salapura, koji je učesnicima poželeo dobrodošlicu u grad sporta, uz želju da se lepo druže i steknu nova prijateljstva, a da na sportskim borilištima ostvare što bolje rezultate.

Salapura je posebno zahvalio Pokrajinskoj vladi i Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, koji su podržali ovu manifestaciju, ali i druge sportske događaje u ovom gradu. Na podršci je zahvalio i sportskim savezima Srbije i Vojvodine, Novog Sada i Zrenjanina, kao i drugim sportskim ustanovama koje su stale uz ovo takmičenje mladih.

Gledano kroz istoriju, fizičko vaspitanje i školski sport u AP Vojvodini imaju bogatu tradiciju. Najviše zasluga za uvođenje fizičkog vaspitanja u škole i njegovu popularizaciju ima naš veliki pedagog i prosvetitelj dr Đorđe Natošević. Njegovim zalaganjem 1865. godine ono postaje obavezan predmet u srpskim osnovnim školama.

Godine 1939. održane su prve banovinske srednjoškolske sportske igre sa sletom i atletskim takmičenjima. Tri decenije kasnije, 1969. godine, pokrenut je sistem školskih sportskih takmičenja u Vojvodini, a prva Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine organizovana je 1970. godine u Novom Sadu. Do 1989. godine školska sportska olimpijada organizovana je još pet puta, da bi potom usledila pauza od dve i po decenije bez ovog takmičenja.

SOŠOV je obnovljen 2014. godine, kada je takmičenje održano u Somboru. Sledeća školska olimpijada održana je 2018. godine u Novom Sadu, uz učešće oko 3.800 osnovaca i srednjoškolaca iz AP Vojvodine, kao i oko 600 nastavnika i profesora.

Deveta Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine po broju prijavljenih učesnika biće najmasovnija do sada. Mladi sportisti na raspolaganju imaju svu sportsku infrastrukturu grada Zrenjanina, a pojedina takmičenja biće održana i u školskim sportskim salama u Kleku, Aradcu, Ečki, Mihajlovu i Botošu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.