U Lukićevu počela sa radom energana na biogas

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2020, 16:49

U Lukićevu počela sa radom energana na biogas

U Lukićevu kod Zrenjanina počela je sa radom bioenergana. Reč je o investiciji kompanije Vineks etil, koja ovde poseduje i destileriju etil alkohola i farmu sa oko 600 krava.

Kapacitet ove bioenergane je 2,2 megavata električne energije, a vrednost investicije 4,8 miliona evra. Kako je rečeno, na ovaj način rešen je i ekološki problem ovog mesta.

"Biogasno postrojenje je koncipirano tako da proizvodi električnu i toplotnu energiju. Toplotnu energiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koristićemo u proizvodnji bioetanola, odnosno medicinskog etil alkohola, a električniu energiju ćemo prodavati. Na ovakav način biće rešen i ekološki problem, tako što će svi nusproizvodi svih delova kompleksa odlaziti u bioelektranu, dobijaćemo humus", kaže Goran Ilić, vlasnik kompanije Vineks etil.

Na teritoriji Zrenjanina izgrađena je i energana na biogas manjeg kapaciteta u Botošu, a u planu je da jedna bude izgrađena i u Melencima.

"Ima tu viška energije, ima tu toplotne energije koju ćemo sigurno zajedno koristiti i u banji, i u školi u Botošu, u hotelu, verujem i drugih konzumenata će biti. Ovde ćemo se isto dogovarati, ako bude bilo viška, mada ovde vidite da je sve zaokruženo", izjavio je gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić.

Inače, kompleks u Lukićevu u svom sastavu ima farmu sa oko 600 krava, a prema rečima vlasnika, proizvodnja etil alkohola kreće se od osam pa do 12 hiljada litara, koliko se proizvodilo tokom vanrednog stanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Investicija vredna pet miliona evra: Počela sa radom bioenergana u Lukićevu

Izvor: Večernje novosti, 17.Jun.2020

Biogasno postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije, u okviru kompanije "Vinex" u mestu Lukićevo, kraj Zrenjanina Biogasno postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije, u okviru kompanije "Vinex" u mestu Lukićevo, kraj Zrenjanina, ukupno vredno 4,8...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.