Stručno vođenje kroz izložbu Svetomir Arsić Basara - radovi 1998-2018

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2019, 07:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručno vođenje kroz izložbu "Svetomir Arsić Basara - radovi 1998-2018"

Tokom trajanja izložbe vajara, likovnog pedagoga i akademika Svetomira Arsića Basare, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, biće upriličena stručna vođenja kroz postavku. Stručna vođenja sa projekcijom će se održavati svake srede, od 19 časova, u periodu od 30. oktobra do 20. novembra. Uoči svakog tumačenja, planirano je prikazivanje kratkog dokumentarnog filma "Koreni", autorke Katarine Krstić, u kome se kroz jedanaest minuta prikazuje priča o životu i radu akademika Basare.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Publici će izložbu tumačiti Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanin. Na izložbi Svetomir Arsić Basara – Radovi (1998–2018) u Salonu NMZ, biće izdvojeni primeri pojedinačnih skulptura, kao i radovi iz nekoliko ciklusa na kojima je Basara radio u periodu od 1998. do 2018. godine.

 Ističu se Sveti ratnici, skulptura Mač u Hristovoj ruci, skulpture iz ciklusa (Ne)milosrdni anđeo, Oklopnici cara Lazara, Car Lazar, Putir Nemanjića, skulpture iz ciklusa Simfonija, Egzodus ruralni i Egzodus urbani.

Teme iz kojih Basara crpi stvaralačku energiju su besmrtnost kosovskog mita, slava naših vitezova, lepote srpskih manastira poput Pećke patrijaršije, Dečana, Gračanice, Bogorodice Ljeviške,  nekadašnja slavna srednjovekovna Srbija i dinastija Nemanjića. Stradanje srpskog naroda, kao podsticaj za stvaralačku moć, ogleda se u ciklusu (Ne)milosrdni anđeo, koji se odnosi na bombardovanje naše zemlje od strane NATO agresora, 1999. godine.

Njegova stvaralačka filozofija, ako bi je trebalo svesti na jednu misao je  "Bez zavičaja ne postoji put u umetnosti, jer zavičaj stvara predodređenost".
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.