Stogodišnjica oslobođenja Zrenjanina u Prvom svetskom ratu

Izvor: RTS, 17.Nov.2018, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stogodišnjica oslobođenja Zrenjanina u Prvom svetskom ratu

Nizom manifestacija Zrenjanin je obeležio stogodišnjicu od oslobođenja u Prvom svetskom ratu i prisajedinjenje matici Srbiji. Uz nastup orkestra garde, Vojska Srbije prikazala je svoju tehniku i sposobnosti, a bogat kulturno-umetnički program obeležili su zrenjninski simfoničari, glumci i istoričari.
Na te trenutke od pre jednog veka kada je brigadir, tojest pukovnik Dragutin Ristić na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čelu "Gvozdenog puka" označio oslobođenje tadašnjeg Velikog Bečkereka u Prvom svetskom ratu, evocirali su glumci zrenjaninskog Narodnog pozorišta.

Potom je obeležavanje važnog datuma počelo svečanim defileom reprezentativnog orkestra garde Vojske Srbije.
Na glavnom gradskom trgu u Zrenjaninu nekoliko hiljada Banaćana i gostiju, najviše učenika osnovnih i srednjih škola zainteresovanih za bogat program, kao i opremu i naoružanje koje je na svojevrsnoj smotri prikazala Vojska Srbije.
Građani kažu da im se dopalo što se obeležavaju ovako važni istorijski datumi i da je važno obeležavati ih svake godine, kao i da su se vojnici i orkestar stvarno potrudili.
Predstavnici grada, državnih institucija i udruženja građana položili su vence na spomenik Petru Prvom Karađorđeviću Oslobodiocu, a učešće Vojske Srbije obeleženo je uz tzv."Otvoreni dan" komande za razvoj banatske brigade.
"Čast mi je i zadovoljstvo da učestvujemo u obeležavanju sto godina od završetka Velikog rata i sto godina slobode ovde u Zrenjaninu, nekada Velikom Bečkereku. Zadovoljstvo, čast i velika odgovornost da prikažemo i pokažemo sposobnosti, mogućnosti Vojske za realizaciju zadataka iz sve tri njene misije", rekao je pukovnik Nikola Dejanović, iz Komande za razvoj banatske brigade Vojske Srbije.
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ističe da je srećan zbog prilike da se sete slavnih predaka koji su ostvarili želju tadašnjeg naroda.
"Obeležavamo svečanost sa našom Vojskom, našom policijom, vatrogasno-spasilačkim jedinicama, sa našim narodom, sugrađanima. Pre svega, veoma sam srećan što smo evo imali priliku i po ovom lepom danu da se setimo naših slavnih predaka, naših junaka koji su ostvarili viševekovnu želju tadašnjeg, odnosno našeg naroda ovde da se prisajedini matici Srbiji", kaže Janjić.
Deo programa bio je koncert zrenjaninske filharmonije, a u Narodnom muzeju otvorena je posebna izložba o jednom veku od oslobođenja i prisajedninjenja matici Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.