Srbija, zemlja odlazećih (3): Prekobrojni pokojnici

Izvor: Vesti-online.com, 29.Apr.2014, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija, zemlja odlazećih (3): Prekobrojni pokojnici

Skupo, brate, da se umre, nema šta, ne isplati se, komentariše jedan od zaposlenih radnika gradskog javno-komunalnog preduzeća u Zrenjaninu, koji kopa rake. Prema zvaničnim podacima, Javno komunalnom preduzeća Čistoća i zelenilo na ukupno sedam groblja, koliko ih ima u Zrenjaninu, u toku meseca obavi se stotinak sahrana. Kad se u obzir uzmu i sahrane u okolnim selima, dobije se cifra, koja je poslednjih nekoliko godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u proseku ista, oko 1.500-1.600 umrlih osoba u toku jedne godine.

U Srbiji više sahrana nego krštenja

 

Stopa prirodnog priraštaja u Vojvodini je minus pet promila, čak 34 odsto porodica ima samo jedno dete, 31 odsto dvoje, svega je 4,4 odsto porodica sa troje dece, dok je porodica sa više od troje dece ispod jedan odsto. Na području Srednjeg Banata beleži se negativan prirodni priraštaj. Od ukupno 60.000 porodica, trećina se odlučuje za samo jedno dete. Nešto manje parova je bez dece, a u porastu je broj zainteresovanih za lečenje steriliteta. Godine 2002.

 

Vojvodina je imala 2.031.992 ili za 100.183 žitelja više nego na poslednjem popisu. Rezultati poslednjeg popisa pokazuju da je u Zrenjaninu i okolnim mestima posle devet godina 9.337 žitelja manje. Od 1. januara do polovine avgusta 2013. godine podneto je 615 zahteva za roditeljski dodatak, što je približno broju rođenih. Nažalost, u isto vreme, umrlo je duplo više Zrenjaninaca.

 

Srbija, zemlja odlazećih

1. Smrt na birou, u grob na crno

2. Poslednji dim iz odžaka

Podaci najnovijeg popisa pokazuju da je Pančevo, po broju stanovnika, sedmi grad po veličini u zemlji, ali nije ga zaobišla sudbina ostatka Srbije. U gradu je u poslednjih devet godina 4.500 stanovnika manje, a grad je ostario pet godina. Broj stanovnika u opštini Vršac između dva popisa smanjio se za više od 4.300 stanovnika. Rezultati popisa iznenadili su mnoge jer se smatralo da u Vršcu privreda nije uništena koliko u drugim mestima, te da su građani krizu iz devedesetih godina preživeli lakše zbog blizine granice.

Na grobljima ima sve manje mesta, pa je prošle godine uzbuna izbila u Sremskoj Kamenici jer mesta na groblju više nema, pa narod svoje pokojnike sahranjuje u Petrovaradinu i Novom Sadu. Za samo pet meseci u Novom Sadu je sahranjeno skoro 2.000 ljudi.

 

Kompletan bankrot

Da biste obavili kompletnu sahranu pokojnika, potrebno je izdvojiti 40.000 dinara, a u ovu cenu uračunate su i usluge prevoza pokojnika, kupanja i oblačenja, kao i kompletan trošak sahrane, sanduka i jednog venca. Na ovu cenu, treba izdvojiti još između 15.000 i 20.000 dinara za grobno mesto, kao i usluge sveštenika. Kasnije se za njegovo održavanje plaća 570 dinara godišnje . Cene izrade nadgrobnih spomenika kreću se od 1.000 za najskromnije do 10.000 evra za monumentalnije spomenike i grobnice.

  Sutra - Srbija, zemlja odlazećih (4): Asfalt samo donekle

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.