Pokretanje sopstvenog biznisa sve popularnije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jan.2019, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokretanje sopstvenog biznisa sve popularnije

Pokretanje sopstvenog biznisa, iz godine u godinu sve je popularnije u Srbiji. Prošle godine u Zrenjaninu je potpisano 72 ugovora za pokretanje biznisa.

Podsticajna sredstva su bespovratna, subvencija podrazumeva jednokratnu naknadu, a obaveza korisnika je da rade najmanje godinu dana i plaćaju poreze i doprinose.

Tanja Gaćinović je Zrenjaninka koja je iskoristila državni novac za samozapošljavanje kako bi otvorila sopstvenu poslastičarnicu. Pre tri godine se prijavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na konkurs koji je raspisala Nacionalna služba za zapošljavanje i nakon obuke i pisanja biznis plana, dobila je 180.000 za samozapošljavanje.

"Novac mi naravno dosta značio, uspela sam da kupim vetrine, pultove sudoperu , frižider, sve ono što mi je bilo potrebno za sam neki početak. Nisam bila u mogućnosti da odradim tako nešto zbog finansija ali ovo mi je mnogo pomoglo", rekla je Tatjana.

Pošle godine su se na teritoriji grada Zrenjanina putem republičkog, pokrajinskog, IPA projekta i javnog poziva koji je raspisala opština Novi Bečej, uz stručnu i finansijsku pomoć programa za samozapošljavanja otvorile 72 firme.

"Otvarale su se češće uslužne firme zato što su inicijalni troškovi manji, i ono što je takođe specifičnost prošle godine to je da se broj žena koje su otvorile svoje firme izjednačio sa broje muškaraca, prošle godine su čak nešto više žena otvorile svoje firme", rekla je Aleksandra Štrbac, NSZ Zrenjanin.

Već u februaru mesecu očekuje se raspisivanje republičkog javnog poziva za dodelu subvencija za samozapošljavanje. Pravo na dodelu subvencija lice može da ostvari pod uslovom da je prijavljeno na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe i da je završilo obuku za razvoj preduzetništva. Obaveza nakon potpisivanja ugovora je da novoregistrovana dekatnost traje minimum godinu dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.