Od Zrenjanina do Temišvara, duže čekanje na granici nego putovanje

Izvor: RTS, 23.Feb.2019, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Zrenjanina do Temišvara, duže čekanje na granici nego putovanje

Od Zrenjanina do Temišvara je 105 kilometara. Najbliži granični prelaz Srpska Crnja odavno je usko grlo za kamione koji prevoze robu između dve države. Događa se da se čeka duže nego što traje putovanje između dva grada. U kolonama se često nađu i cisterne sa opasnim teretom zbog čega meštani Srpske Crnje strahuju da nisu bezbedni u slučaju neke nezgode.
Zbog opasnog tereta koji voze, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trebalo bi da imaju prednost na graničnom prelazu. Vozači kažu da čekaju u redu u Srpskoj Crnji nekad i ceo dan. 

Milan Stevanović, vozač kamiona-cisterne kaže da je razumevanje za to na carini i graničnom prelazu vrlo retko.
"Zavisi od smene kako ko hoće, nekad policija neće, nekad carina. Uglavnom nemamo", rekao je Stevanović.
Carinici navode da se formalnosti na prelazu završavaju za desetak minuta, a kolone se stvaraju zbog kratkog međuprostora sa rumunskim graničnim prelazom.
Ako susedna carina iz nekog razloga zastane sa radom, dovoljno je da u međuprostoru ostanu tri kamiona i gužva je neminovna. Cisterne sa opasnim teretom zato čekaju u koloni kao i ostali kamioni.
"Nema toliko mogućnosti i toliko prostora da bi se toliko obilazili kamioni. A što se tiče samog graničnog prelaza, mi ovde imamo jednu ulaznu i jednu izlaznu traku, tako da je malo infrastruktura problematična za takve kamione", kaže Zoran Kuburović iz Uprave carina.
Prve kuće u Srpskoj Crnji su od graničnog prelaza udaljene nekoliko stotina metara, a kroz samo naselje u oba pravca godišnje prođe više od 60.000 kamiona. Prolaze pored škole, Muzeja "Đure Jakšića", iz bezbednosnih ali drugih razloga obilaznica bi bila najbolje rešenje.
Mirko Kovačević iz Mesne zajednice Srpska Crnja kaže da Opština Nova Crnja sprema brzinomere koji će se staviti na određenom delu puta da obaveštava vozače da li idu većom brzinom ili ne.
Na graničnom prelazu Srpska Crnja godišnje bude više od 150.000 prelazaka, među njima je oko 2.000 cisterni. Uglavnom prevoze tečni ugljen dioksid iz Bečeja u fabriku sokova u Temišvaru.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.