Izvor: e-Novine, 25.Maj.2009, 14:37

Nerado zapošljavaju nacionalne manjine

Izveštaj ombudsmana Grada Zrenjanina pokazao je da je u Gradskoj upravi, javnim preduzećima, javnim ustanovama, organima i organizacijama čiji je osnivač Grad Zrenjanin, ukupno zaposleno 489 pripadnika nacionalnih manjina

To čini tek 17,58 odsto od ukupnog broja zaposlenih, a statistika kaže sledeće: Mađara 329, Rumuna 69, Slovaka 34, Roma 22, Hrvata 8, Crnogoraca 3, Makedonaca 5, odnosno 0,18 odsto, dok je Bugara 0,10 odsto.

Ako se ovi podaci uporede sa >> Pročitaj celu vest na sajtu e-Novine << podacima koji se odnose na učešće pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom broju stanovništva grada Zrenjanina, navodi se u izveštaju, proizilazi da nije u potpunosti ostvarena odgovarajuća zaposlenost pripadnika nacionalnih manjina srazmerno njihovom udelu u ukupnom broju stanovnika grada Zrenjanina.

Kako se navodi, može se govoriti o odgovarajućem učešću samo pripadnika mađarske i rumunske nacionalne manjine, ali i to samo što se tiče broja zaposlenih, a ne i strukture zaposlenosti.

Zbog toga je zamenik ombudsmana Trajan Pankarićan uputio preporuku Gradskoj upravi Grada Zrenjanina, javnim preduzećima i ustanovama, kao i organima i organizacijama čiji je osnivač Grad Zrenjanin da prilikom zasnivanja radnog odnosa sa novim zaposlenima vode računa o zapošljavanju pripadnika nacionalnih manjina.

To je učinjeno kako bi se obezbedila relativno odgovarajuća zastupljenost pripadnika različitih nacionalnih zajednica srazmerno njihovom udelu u ukupnom broju stanovnika grada Zrenjanina.

Osim toga, navodi se, potrebno je pažnju usmeriti i na poboljšanje zastupljenosti nacionalnih manjina na raznim nivoima upravljanja, naročito na rukovodećim funkcijama, gde je zastupljenost nacionalnih manjina poprilično nezadovoljavajuća.

Trenutno su u Zrenjaninu samo dva pripadnika nacionalnih manjina direktori nekog javnog preduzeća, odnosno javne ustanove, što čini 10 odsto od ukupnog broja rukovodilaca svih javnih gradskih preduzeća, ustanova, organa i organizacija uključujući i gradsku upravu.

Grad Zrenjanin je multinacionalna, multikonfesionalna, multikulturna sredina u kojoj živi preko 20 različitih nacionalnosti i gde nacionalne manjine čine oko 25 odsto stanovništva.

Prema podacima popisa stanovništva iz 2002.godine najviše ima Mađara – 14.211 (10,76 odsto), Rumuna – 2.511 (1,90 odsto), Roma – 2.471 (1,87 odsto), Slovaka – 2.403 (1,82 odsto), Hrvata – 677 (0,51 odsto), Crnogoraca– 442 (0,33 odsto, Makedonaca –437 (0,33 odsto), Bugara – 252 (0,19 odsto).

Nastavak na e-Novine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta e-Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta e-Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.