Nazire li se kraj stogodišnjoj praksi paljenja strnjike

Izvor: RTS, 04.Sep.2019, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nazire li se kraj stogodišnjoj praksi paljenja strnjike

U poslednjih pet godina u Srbiji je registrovano preko šezdeset tri hiljade požara na otvorenom. Mnogi od njih izazvani su paljenjem strnjike na više od 500 hektara i nanose veliku šetetu. Sa ciljem da to zaustavi, Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je kampanju "Ne pali strnjiku".
Luka Mijajev, poljoprivredni proizvođač iz Ečke pored >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zrenjanina, gotovo dve i po decenije proizvodi šumske sadnice. A kako mu se plantaža nalazi u neposrednoj blizini oranica, gotovo svake godine pretpi značajnu štetu zbog nekontrolisanog paljenja strnjike.

"Samo prošle godine izgoreo mi je veliki broj sadnica, ukupne vrednosti 10.000 evra. Za predhodne godine ne mogu ni da kažem, ljudi će misliti da ne govorim istinu", kaže Luka Mijajev.
Paljenje strnjike često ugrožava i saobraćaj jer dimne zavese prekrivaju puteve, a vatra ugrožava i šume.
"Pre svega ostavljaju posledice na staništa divljači i na samu divljač, pre svega na podmladak, mlade jedinke i na gnezda ptica koje su na zemlji, pre svega na jerebice i fazane", kaže Bratislav Ćirković predsednik Lovačkog saveza Srbije. 
Nisu pošteđena ni zaštićena područja. Tako je sredinom oktobra prošle godine veliki požar poharao prirodni rezervat Carsku Baru.
"Izgorelo je 880 hektara trske, naš vidikovac na Carskoj Bari i drvena staza koja je vodila do vidikovca. Ove godine se trska kompletno revalizovala", kaže Milivoj Putić, turistički vodič na Carskoj Bari.
Neretko paljenje strnjike odnosi i ljudske živote. Zbog svega toga pokrenuta je kampanja "Ne pali strnjiku".
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da je krajnje vreme da se prekine sa stogodišnjom praksom spaljivanja strnjika posle određenog perioda godine.
"Ta praksa nam odnosi ljudske živote, uništava biodiverzitet, uništava zemljišnu floru i faunu, a zemljište nam postaje mnogo manje plodno nego što je bilo ranije. Dakle, apsolutno se mora prekinuti s tim. Poruka građanima - ne spaljujte strnjiku i nemojte se igrati vatrom jer vatra odnosi živote", rekao je Trivan.
Spaljivanje žetvenih ostataka na otvorenom zakonom je zabranjeno, predviđene su i visoke novčane kazne - za fizička lica od deset do pedeset hiljada dinara, a za firme i do milion dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.