Izvor: Luftika.rs, 17.Jan.2022, 21:53

Linglong grade Vijetnamci bez radne dozvole, od 800 radnika tek 200 legalno

Nacionalna služba za zapošljavanje je 14. januara aktivistima ZSF-a predočila da je 2021. godine izdato svega 176 radnih dozvola za vijetnamske državljane u Srbiji, iako je Inspekcija za rad prethodno raspolagala podacima da ih je 402, a organizacije za borbu protiv trgovine ljudima iznele procene da je radnika iz Vijetnama u Zrenjaninu 750, objavio je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
– U svetlu ove nerealno male brojke se ispostavlja da mi još uvek ne znamo šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << se desilo sa većinom ljudi koji su prošli nehumane uslove na gradilištu blizu Linglonga, a da za većinu radne dozvole zapravo nisu ni bile izdate uprkos izjavama zvaničnika – kaže se u reakciji na ovu vest koju su u otvorenom pismu izrazili aktivistkinja ZSF-a Tara Rukeci i Aleksandar Matković sa Instituta ekonomskih nauka u Beogradu i novosadskog Udruženja građana EKO Društvena akcija.
Rukeci i Matković podsećaju na to da je Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović krajem novembra 2021. izjavio da su „inspekcije različitih Ministarstava izlazile na teren i utvrdile da tu nema ozbiljnih nepravilnosti“, te da je zaštitnik građana Zoran Pašalić nakon obilaska smeštaja radnika i konsultacija sa Policijskom upravom Zrenjanin izneo tvrdnju da 400 radnika ima uredne papire (štaviše, u tekstu pod nazivom „Svi radnici iz Vijetnama imaju uredne papire“)
U svetlu novih saznanja, predstavnici ZSF-a i Udruženja građana EKO Društvena akcija javno su nadležnima postavili pitanja: „(K)ako je moglo biti sve pravilno sa 402 radnika ukoliko Nacionalna služba za zapošljavanje poseduje podatke o tek 176 izdatih radnih dozvola? Gde je ostalih 226 radnika? Kako su mogli biti radnici ako im nisu izdate dozvole za rad od strane Nacionalne službe za zapošljavanje?“, te zašto niko od nadležnih nije demantovao navode organizacija protiv trafikinga da u Linglongu radi 750 vijetnamskih državljana.
Rukeci i Matković u pismu koje je poslato Zaštitniku građana Zoranu Pašaliću, Ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavu Momiroviću, Policijskoj upravi Zrenjanin i Republičkoj inspekciji za rad problematizuju još nekoliko kontradiktornosti u radu nadležnih organa i izjavama zvaničnika, pitajući se da li su prekršeni Zakon o zapošljavanju stranaca i Pravilnik o dozvolama za rad Republike Srbije.
Izvor: Mašina
Strava i užas, pacovi u hrani za radnike iz Linglonga (VIDEO)

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.