Književni konkurs Ulaznica prvi put realizovan online

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2020, 15:07

Književni konkurs "Ulaznica" prvi put realizovan online

Književni konkurs „Ulaznica“, koji je u maju raspisala Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, ove godine, zbog epidemiološke situacije, prvi put je realizovan onlajn, a radovi su stigli svih država bivše Jugoslavije.

O nagrađenim radovima odlučivao je žiri u sastavu: Alen Bešić, književnik i urednik iz Novog Sada, Dunja Ilić, urednica i kritičarka iz Kikinde, predsednica žirija, i Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Arsenić, a odluke su donete jednoglasno.

Tako je odlučeno da prvu nagradu za poeziju dobije Luca Kozina iz Splita (“Uspoređivanje“), druga nagrada pripala je Aleksandru Jovičiću iz Leška („Draga mama“), a treća Ani Avramov iz Zrenjanina („Jugo“).

Prvonagrađena za prozu je Marija Rakić Mimica iz Splita („Šamar“), druga nagrada odlazi u ruke Nevene Karanović iz Beograda („Influenserka“), a trećenagrađeni autor je Martin Grabas iz Pančeva („Ukleti svetionici“).

Po odluci žirija prvu nagradu za esej dobila je Milena Lazić iz Beograda („Stabilnost otvorene strukture identiteta“). Drugonagrađena je Nevena Stanojević iz Ćićevca (Usamljeni Minotaur u “Asterionovom domu”), dok je treća nagrada pripala Danici Đokić iz Jagodine („ Yugoslav : smrt i dokolica“).

„Žiri najpre želi da pohvali sve učesnike jer poslati radovi već po sebi predstavljaju čin hrabrosti da se u ovako teškim vremenima učestvuje na književnom konkursu. U nemogućnosti da sve pristigle radove nagrade, članovi žirija su se odlučili za navedene jer su se oni izdvojili svojim književnim kvalitetom, poetičkom doslednošću i vrhunskom obradom izabrane teme. Zanimljivi i različiti po svojim tematskim istraživanjima, a napisani sa upečatljivim književnim umećem i uverljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili zrelošću izraza, premda se radi o mladim osobama“, navodi Dunja Ilić, predsednica žirija.

Ona dodaje da je u svom ocenjivanju žiri vrednovao isključivo kvalitet umetničko-jezičkog izraza koji je u nagrađenim radovima nesumnjiv.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.