KINA JE TREĆI SPOLJNOTRGOVINSKI PARTNER SRBIJE: Poznate sve kineske investicije koje stižu u našu zemlju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Mar.2021, 12:04

KINA JE TREĆI SPOLJNOTRGOVINSKI PARTNER SRBIJE: Poznate sve kineske investicije koje stižu u našu zemlju!

Kineske investicije u ovoj godini su: u septembru 474 miliona evra ulaganje u timočki rudnik, Ling Long u Zrenjaninu kao i početak rada fabrike u Nišu pre kraja godine

 - Napravili smo ogromne pomake u saradnji sa NR Kinom - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ambasadorkom Čen Bo.

Kina je sada treći spoljnotrgovinski partner Srbije, dodao je predsednik Srbije.

Kako je rekao, podigli smo razmenu u sferi poljoprivrede >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa 29 na 55 miliona evra ali tu je još uvek ogroman potencijal.

Postoje kineske kompanije koje su zainteresovane za investicije u poljoprivredu Srbije, kazao je Vučić.

- Čekamo dozvole za suvu šljivu, ali tražili smo da nađu kompanije koje bi u Srbiji radile viši stepen prerade, da ne izvozimo sirovine - dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, imamo visoke logističke troškove pri izvozu u Kinu, ali danas su razgovarali sa predstavnicima kineske železnice, kako bismo značajno snizili cenu naših proizvoda na teritoriji Kine.

- Zamolili smo da dobijemo carinske stope na kineskom tržištu kakve imaju Novi Zeland i Argentina - kazao je Vučić.

Osim u poljoprivredu, očekuju se nove velike investicije iz Kine: u septembru 474 miliona evra ulaganje u timočki rudnik, Ling Long u Zrenjaninu kao i početak rada fabrike u Nišu pre kraja godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.