Izložba Oplećak - rumunska tradicionalna košulja iz Banata u zrenjaninskom Kulturnom centru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2021, 09:49

Izložba "Oplećak - rumunska tradicionalna košulja iz Banata" u zrenjaninskom Kulturnom centru

Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna i Kulturni centar Zrenjanina organizuju izložbu „Oplećak-rumunska tradicionalna košulja iz Banata” (Ciupagul- cămaşa tradiţională românească din Banat). 

Biće predstavljeno 45 fotografija doktorke vizuelne umetnosti Daniele Barbulov Popov koja je do sada svoje radove izlagala na oko 20 samostalnih i kolektivnih izložbi.

Kako se navodi u najavi ove izložbe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biće predstavljena etnografska baština, bogata ornamentalna kompozicija rumunske narodne nošnje Banaćana, Krišano-Erdeljaca i Oltenaca sa ovih prostora, koje je autorka istraživala i zabeležila u periodu od 2017. do 2019. godine.

„Vojvodina ima bogatu kulturnu tradiciju i vredno nasleđe, koje su bogatili svi narodi i narodnosti ovog područja. Stanovništvo koje se tokom vekova ovamo doseljavalo, donosilo je, stvaralo i reprodukovalo elemente sopstvene kulture, ali i primalo tekovine drugih naroda. Kulturno nasleđe jedne manjinske zajednice predstavlja jedinstvenu i nezamenjljivu kulturnu vrednost jer stvarano generacijama direktno ukazuje na društveni ali i celokupni kulturni i civilizacijski nivo razvoja. Narodna nošnja je uobičajena asocijacija na specifičnost neke nacionalne zajednice. Tema izložbe je tradicionalna košulja - oplećak s početka 20 veka, jedna od najznačajnijih elemenata iz sastava narodne nošnje. Kod Rumuna u Banatu jednako su bili rasprostranjeni dva tipa košulje: panonski i dinarski”, navedeno je u najavi.

Otvaranje izložbe je sutra, 6. maja, u 12 časova na Fejsbuk stranici Kulturnog centra Zrenjanina, a do 19. maja, publika će moći da je pogleda svakoga dana od 8 do 21 čas, uz poštovanje svih propisanih protivepidemioloških mera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.