Izgradnja auto - puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad koštaće 600 miliona evra, sa Kinezima potpisan memorandum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2020, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja auto - puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad koštaće 600 miliona evra, sa Kinezima potpisan memorandum

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Srbije Zorana Mihajlović potpisala je Memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju auto-puta Beograd (Borča) - Zrenjanin - Novi Sad, sa kineskom kompanijom Čajna Šandong Internešnal i najavila da će dokumentacija za taj autoput od 113 kilometara biti završena ove godine.

Mihajlovićeva je u Vladi Srbije potpisala memorandum sa direktorom kompanije "China Shanding International >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Economic and Tehnical Coorporation Group" Džang Ćenćaom, a prisustvovala je ambasadorka Kine Čen Bo.

Dužina autoputa od petlje Borča do krajnje tačke na obilaznici oko Zrenjanina biće 58 kilometara, a od Zrenjanina do Novog Sada 45 km.

Procenjena vrednost izgradnje oba autoputa je oko 600 miliona evra.

"Ovo je važan dan za naše ministarstvo i vladu", rekla je Mihajlović i podsetila da se dosta pričalo o gradnji tog autoputa i da danas počinje realizacija tog projekta.

Ove godine treba da bude spremna dokumentacija, kazala je ministarka.

Reč je o izgradnji autoput u obliku ćiriličnog slova P, koje će činiti već izgrađeni autoput Beograd - Novi Sad i deonice Borča - Zrenjanin i Zrenjanin - Novi Sad.

Mihajlović je rekla da će se raditi sa Ministarstvom finansija na obezbeđivanju finansijska sredstava za realizaciju tog projekta, a zatim i na potpisivanju komercijalnog ugovora.

"Ovo je značajan dan za sve gradove i mesta kroz koja će autoput prolaziti, Beograd, Pančevo, Opovo, Kovačicu, Zrenjanin i Novi Sad. Značajan je i za našu zemlju, jer pričamo o investiciju vrednoj blizu 600 miliona evra".

Imamo više nego dobru saradnju sa Kinom, naglasila je Mihajlović i dodala da je ta saradnja kako dobra u odnosima predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, isto tako i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kineskih kompanija.

Pohvalila je kineske kompanije da uvek završavaju projekte u vremenu i kvalitetu koji je dogovoren i izrazila očekivanje da će i taj autoput biti isto tako urađen.

Ona je dodala da će Šandong raditi na izradi planske i tehničke dokumentacije za zajedno sa Institutom za puteve.

Ambasadorka Čen Bo je rekla da je oblast infrastrukture jedna od najvažnijih u saradnji dve zemlje.

"Prošle godine su postignuti veliki rezultati u ovoj oblasti, kineska kompanija je izgradila dve deonice autoputa Miloš Veliki, za koje je i dobila priznanje. Ovo je novi početak i nadam se da ćemo imati još bolju saradnju u infrastrukturi", navela je ambasadorka.

Ona je zahvalila potpredsednici vlade Mihajlović za pomoć i podršku kineskoj strani.

Čang je rekao da je to četvrti projekat koji će raditi kompanija Šandong u Srbiji i zahvalio predsedniku Vučiću i ministarki Mihajlović poverenju i podršci koje su im ukazali.

Podsetio je da su prošle godine u avgustu puštene deonice autoput Obrenovac - Ub i Lajkovac - Ljig koji je gradila ta kompanija i istakao da su imali odličnu saradnju sa Ministarstvom građevine.

"Predali smo narodu Srbije autoput visokog kvaliteta", naglasio je on.

Dodao je da ta kompanija radi na projektu novog kineskog kulturnog centra na Novom Beogradu, kao i da su prošle godine potpisali koncesiju za projekat izgradnje garaže u centru Beograda koji je u fazi aktivne pripreme.

Investicija za ova dva projekta je vredna više od 100 miliona evra, rekao je Džang.

Obećao je da ni ovog puta, na gradnji autoputa Beograd - Zrenjanin - Novi Sad neće izneveriti vladu i srpski narod.

"Svim snagama ćemo doprineti prijateljstvu dva naroda i ekonomskom razvoju Srbije", poručio je Džang.

Postoji predlog trase novog autoputa u punom profilu koju su pripremili urbanisti Zrenjanina.

Na deonici bi trebalo izgraditi šest petlji: Padinska Skela, Čenta, Perlez, Ečka, Zrenjanin jug i Zrenjanin istok.

Na trasi potrebno je izgraditi dva objekta i to most iznad reke Tamiš dužine oko 300 metara i nadvožnjak kod Perleza.

Potrebno je izraditi kompletno novu plansku dokumentaciju, kao i idejno rešenje, idejni projekat i sve ostale dokumente koje propisuje zakon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izgradnja autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad koštaće 600 miliona evra

Izvor: Radio 021, 22.Jan.2020

Memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju autoputa Beograd (Borča)-Zrenjanin-Novi Sad, sa kineskom kompanijom Čajna Šandong Internešnal, potpisan je danas, a kako je najavljeno u Ministarstvu građevinarstva, dokumentacija za taj autoput od 113 kilometara biće...

Nastavak na Radio 021...

Memorandum za auto-put od Beograda do Novog Sada preko Zrenjanina

Izvor: RTS, 22.Jan.2020

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović potpisala je Memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju auto-puta Beograd (Borča) - Zrenjanin - Novi Sad, sa kineskom kompanijom "Čajna Šandong Internešnl" i najavila da će dokumentacija za taj auto-put od...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.