Izvor: Radio 021, 13.Apr.2021, 13:05

Inspekcija u Zrenjaninu zabranila rad kineske fabrike za reciklažu zbog zagađenja

Inspekcija za zaštitu životne sredine u Zrenjaninu jutros je privremeno zabranila rad kineske fabrike za reciklažu u Perlezu zbog pritužbi građana na zagađenje, poručio je za agenciju Beta zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

"Jutros u 9.30 naložena je obustava rada dok se ovi problemi ne reše. Inspekcija je uočila da postoje određena odstupanja na osnovu izveštaja koji je urađen i danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je doneseno rešenje s ciljem da investitor ispravi sve nepravilnosti koje je inspekcija evidentrirala", kaže gradonačelnik Zrenjanina.

On dodaje da je danas na terenu i Vodna inspekcija, kao i inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i šumarstvo i da se i od njih očekuje izveštaj, a da je kineski investitor primio obaveštenje i da će postupiti po tom obaveštenju.

"Oni su svesni problema, a želja je da zajednički radimo na rešenju tog problema. Nama je u interesu svako radno mesto, ali isto tako želimo da sačuvamo životnu sredinu i da se poštuju sve mere koje su propisane i tako ćemo funkcionistai u narednom periodu", smatra Santovac.

Inspekcija reagovala na prijave građana zbog neprijatnih mirisa

U obrazloženju rešenja inspekcija je navela da je nalog za vanredni inspekcijski nadzor dat nakon što im se obratilo sedamdeset građana sa predstavkama koje se odnose na pojavu neprijatnih mirisa nastalih radom postrojenja za skladištenje i tretman otpadne plastike.

Inspekcija je navela da se kineskom investitoru privremeno zabranjuje obavljanje tehnološkog procesa ekstruzije i granulisanja mlevene plastike, kao i rad uređaja za prečišćavanje otpadnih gasova iz postrojenja za tretman otpadne plastike.

Zabrana se primenjuje do dostavljanja rezultata ispitivanja koji dokazuju da nema štetnog uticaja na životnu sredinu, odnosno dok se ne ispita efikasnost postrojenja tojest uređaja za smanjenje emisije.

Meštani Perleza i aktivisti navode da su zbog rada tog postrojenja zatrovani voda i vazduh, kao i kanal za navodnjavanje koji je sada zatrpan smećem, a kako su ukazali, ugrožena je i crpna stanica pomoću koje se celo selo snabdeva vodom, a koja je na samo stotinak metara od fabrike.

Kompanija "Feitiansuje" bavi se pravljenjem proizvoda od plastike i preradom plastike u nekadašnjim pogonima firme "Begej-plast" iz Perleza.

Prilikom potpisivanja ugovora o kupovini te firme, 2018. godine naveli su da u prvih godinu dana investirati 500.000 evra, od toga, 180.000 evra u fabriku i oko 350.000 u mašine i zaposliti čak 100 radnika.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.