Ima šanse da se već ove godine pije Zrenjaninsko pivo

Izvor: B92, 29.Avg.2018, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ima šanse da se već ove godine pije Zrenjaninsko pivo"

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević otvorio je u Zrenjaninu naučno-stručni Simpozijum pod nazivom "Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo".

Ministar je izjavio da je skup bitan ne samo sa privrednog aspekta, već i naučnog jer su se okupili naučnici iz regiona - Slovenije, Hrvatske, Češke, Slovačke, Makedonije i Srbije, a da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bitan njihov doprinos i iskustva koje postižu.Kazao je i da simpozijum koji ima naučni karakter objedinjuje više stvari kao što su oprema, proizvodnja sirovina, tehnologije i da sadejstva nauke, privrede i proizvodjača čine ovu manifestaciju lepom.

"Važno da više ministarstava učestvuje u ovome, kao što je to Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo nauke, i naravno, obrazovanje jer mi školujemo kadrove još na srednjoškolskom i tehnologe za proizvodnju i preradu piva", kazao je Šarčević.

Značajno je, kazao je, i Ministarstvo ekonomije jer će na ovom skupu biti razgovora i o olakšicama i za male pivnice koje treba da budu kao i male vinarije, da dobijaju podsticaje budući da Srbija dosta izvozi i ima veliki potencijal.

O važnosti, značaju i ciljevima Simpozijuma "Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo" govorili su profesori Radovan Pejanović i Viktor Nedović, predsednik organizacionog odbora i predsednik naučnog odbora.

Organizator ovogodišnjeg skupa je Udruženje pivara Srbije uz Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada uz veliki broj suoorganizatora. Udruženje pivara Srbije je predstavilo stanje pivarske industrije u Srbiji.

Rebeka Božović, izvršna menadžerka Udruženja pivara Srbije izjavila je da je naša zemlja sa 5,6 miliona hektolitara proizvedenih u 2017. godini daleko najveći proizvođač piva u regionu, a takođe i ispred svih i izvoznik, posebno u zemlje EU.

“Sasvim je očekivano i potrebno da se takva pozicija naše pivarske industrije podrži kroz naučnu raspravu o svemu što doprinosi pivarstvu u Srbiji i svetu danas. Želja nam je da u godinama koje slede pomognemo da se Simpozijum pozicionira kao prestižan međunardni skup o pivu na evropskoj i svestkoj mapi“, navela je ona.

Simpozijum se održava u Zrenjaninu do 30. avgusta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.