Izvor: RTS, 31.Okt.2020, 15:11

Godišnjica početka prisajedinjenja delova Austrougarske Srbiji

U Zrenjaninu je obeležena 102. godišnjica osnivanja Srpskog narodnog odbora, čime je započet proces prisajedinjenja delova tadašnje Austrougarske Srbiji, a kasnije i zajedničkoj državi Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.
Delegacije državnih i lokalnih organa vlasti, udruženja koja neguju sećanje na tradiciju iz Prvog svetskog rata, položila su vence na spomen-ploče osnivačima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srpskog narodnog odbora i na spomen-ploču kuće u kojoj je živeo doktor Slavko Županski, vođa narodnog pokreta Srba u to vreme.

Osnivanje Srpskog narodnog odbora u momentu kada rat još nije bio okončan imalo je više istorijski važnih posledica.
"To je prvi srpski Narodni odbor i Narodno veće preko Save i Dunava. Pod dva, mirnim putem je preuzeta vlast u Velikom Bečkereku.
I pod tri, na Velikoj narodnoj skupštini 25. novembra 1918. u Novom Sadu prihvaćen je predlog delegacije iz Velikog Bečkereka da se ovi krajevi priključe Srbiji", naveo je Milan Radaković, istoričar.
Propadanje kuće u kojoj je živeo doktor Slavko Županski sprečeno zahvaljujući ulaganju Grada i sada je objekat u sastavu Narodnog muzeja.
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je da je taj grad otkupio kuću doktora Slavka Županskog kako bi gajili kulturu sećanja na velike istorijske odluke koje pokazuju da one sa ove distance imaju sve veći značaj.
Nakon formiranja Srpskog narodnog odbora, tadašnji Veliki Bečkerek je počeo pripreme za doček srpske vojske koja je u grad ušla 17. novembra 1918.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.