Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine od 19. aprila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2021, 17:37

Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine od 19. aprila

Jubilarni 70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine biće realizovan u izmenjenom konceptu od 19. do 26. aprila, najavio je domaćin smotre Narodno pozorište "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

Kako navode, ovogodišnji Festival će preseliti izabrane predstave u pozorišta širom Vojvodine, u Novi Sad, Suboticu, Sombor i Vršac, ali dajući Zrenjaninu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da kao domaćin svečano otvori i zatvori 70. izdanje smotre.

U selekciji teatrologa i novinara Slobodana Savića devet pozorišta Vojvodine izvešće 12 komada, od kojih sedam dramskih i četiri predstave za decu u takmičarskoj konkurenciji, kao i jednu u čast nagrađenih.

Kako ističe Savić, nema sumnje da je kovid-19 zaustavio i prepolovio pozorišnu produkciju u Srbiji i čitavom svetu, ali pandemija ipak nije uticala na selekciju 70. izdanja Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine.

"U svom obrazloženju selekcije prošlog, 69. festivala zaključio sam da je produkcija u profesionalnim pozorištima Vojvodine u odnosu na prošlu, ali i nekoliko prethodnih sezona, prepolovljena ako govorimo o celovečernjim predstavama, a da je situacija u produkciji predstava za decu još gora", objasnio je Savić, poznat po svojoj dugovečnoj emisiji "Čitanje pozorišta" na RTS-u.

On navodi da je gledano iz iste perspektive, a imajući na umu produkciju između dva festivala, broj premijernih celovečernjih predstava dodatno smanjen, a broj naslova za decu sveden na minimum.

"Dakle, trend opadanja je nastavljen, iako imam na umu da kvantitet ne proizvodi uvek i nužno kvalitet. Ali činjenice koje iznosim nisu posledica virusa kovid-19 niti sve oskudnijih budžeta naših pozorišta koji su, uz retke izuzetke, sramno mali.

Reč je o kvantitativnom i o kvalitativnom opadanju", kazao je selektor Savić.

Iz pozorišta u Zrenjaninu su naglasili da je odluka Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine da se izabrane predstave igraju u matičnim pozorištima zbog situacije u vezi s pandemijom.

Prošlogodišnja selekcija predstava je preneta na ovu godinu, jer jubilarno 70. izdanje nije održano 2020. u jeku izbijanja epidemije korona virusa.

Zainteresovana publika koja neće moći da gleda uživo program u pozorištima Vojvodine, zbog ograničenog broja mesta u salama, imaće priliku da prati onlajn prenos svečanog otvaranja i zatvaranja festivala na Fejsbuk stranici NP "Toša Jovanović", kao i Dnevnik festivala u 8 izdanja, sa aktuelnim dešavanjima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.