Dve opštine izdvajaju za zaposlene u udruženjima slepih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2014, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve opštine izdvajaju za zaposlene u udruženjima slepih

Od ukupno 45 opština na teritoriji Vojvodine samo Bačka Palanka i Zrenjanin finansiraju zarade radnika u udruženjima slepih i slabovidih, izjavio je danas predsednik Saveza slepih i slabovidih Vojvodine Vladimir Panin.

"Radnici u našim organizacijama su neophodni, jer da nema njih, naših udruženja i da nemamo svoje prostorije, sva slepa lica kucala bi na vrata opština i gradskih uprava. Naša udruženja i organizacije su spona sa lokalnim samoupravama, pokrajinskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i republičkim organima", rekao je Panin u Zrenjaninu.

Panin je na svečanosti organizovanoj u prostorijama Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih u Zrenjaninu apelovao na čelnike gradova i opština da pomognu kako bi sve organizacije slepih i slabovidih bile "stavljene" na budžet, odnosno kako bi finansirale zarade zaposlenih.

"Danas nije trenutak, ali imam potrebu da o tome pričam, dve godine obilazim celu Vojvodinu i sramota je to što neke lokalne samouprave za rad naših organizacija daju hiljadu ili dve hiljade dinara mesečno, a samo jedan ručak košta toliko", rekao je on.

Panin je rekao da je Zrenjanin prvi grad koji je imao prvog zaposlenog slepog prosvetnog radnika, prvog telefonistu u nekadašnjem kombinatu "Servo Mihalj", a da zrenjaninska bolnica danas ima najviše zaposlenih slepih i slabovidih lica.

"Ni palata pravde to nema, a ni Izvršno veće Vojvodine to nema. Zrenjanin ima dvanaest zvučnih semafora, a Novi Sad nema dvanaest semafora", dodao je Panin.

On je rekao da su Grad Zrenjanin i srednjobanatski region oduvek brinuli o slepim i slabovidim licima, ali da postoje i oni građani koji se žale zbog toga što na raskrsnicama postoje zvučni semafori zbog kojih ne mogu da spavaju.

"A ti zvučni semafori ne služe samo nama slepim i slabovidim, već i starima, deci i majkama sa malom decom, pa i vodećim ljudima koji prelaze te prelaze i pišu poruke na mobilnom telefonu" rekao je on.

On je ukazao i na to da bi bilo dobro da slepa i slabovida deca ne moraju da idu u specijalne škole u Novom Sadu i Zemunu, već da školu pohađaju u svojim sredinama, da u školu idu sa svojim vršnjacima.

"Bilo bi dobro da zajedno odrastaju, da imaju svoje drugare, da posle imaju sa kim će u grad, sa kim će se družiti", dodao je Panin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.