Đilas predlaže ANTIKORUPCIJSKI ZAKON, Vesić poručuje: Hoće da bira tužioce jer se BOJI ISTRAGE

Izvor: Press, 04.Nov.2019, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas predlaže ANTIKORUPCIJSKI ZAKON, Vesić poručuje: Hoće da bira tužioce jer se BOJI ISTRAGE

Stranka slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa pripremila je tekst antikorupcijskog zakona koji, između ostalog, predviđa da antikorupcijski tužilac ima svoju policiju, nezavisnu od ministra unutrašnjih poslova i političara.
Foto:blic
Glavni odbor stranke promovisao je danas na sednici u Zrenjaninu tekst Zakona o specijalnom tužiocu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << za borbu protiv korupcije javnih funkcionera.
Foto: R. Getel / RAS Srbija
Specijalni antikorupcijski tužilac imaće svoju policiju: Marinika Tepić

- Specijalni antikorupcijski tužilac imaće svoju policiju koja neće zavisiti od ministra i političara, a kazne za javne funkcionere biće veće nego što za isto delo propisuje Krivični zakonik” - rekla je Marinika Tepić, poslanica i potpredsednica SSP-a.
Navela je i da se kazne, ako su počinioci krivičnog dela korupcije javni funkcioneri, povećavaju za trećinu ili se udvostručuju u odnosu na kazne koje krivičnim zakonikom propisane za ista dela.


Predsednik stranke Dragan Đilas najavio je i da će ova stranka u narednih mesec dana predložiti i zakon o poreklu imovine koji će se odnositi i na funkcionere, ali i “na ostala lica koja će biti interesantna poreskim organima - od biznisa do estrade”.
- Nije problem da se bilo ko fotografiše sa bazenima i đakuzijima od milion evra, ali hajde da vidimo da li je poštovana gospođa platila državi poreze na prihode koje je napravila. Ako ste legalno zaradili, trošite kako hoćete, ali ako niste - onda ste u problemu - poručio je Đilas.
Vesić: Đilas se plaši istrage, pa bi da bira tužioce
Dragan Đilas se "kao đavo od krsta plaši" istraga koje se vode o prodaji sekundi RTS-a njegovim firmama i zato bi da sam izabere specijalnog tužioca da bi za sebe obezbedio aboliciju, izjavio je danas član Izvršnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Goran Vesić kao odgovor na Đilasov predlog o izboru specijalnog antikorupcijskog tužioca.
- Razlog je jednostavan. Dragan Đilas se kao đavo od krsta plaši istraga koje su počele u vezi s tim šta je radio na RTS-u, kako je trgovao sekundama i koliko je para zaradio, a ne zaboravite da su njegove firme prikazale dobit od skoro 100 miliona evra - rekao je Vesić.

On je rekao da će dok su SNS i Aleksandar Vučić na vlasti tužioce birati organi koji su određeni zakonom i ustavom, a "tužioci će radi nezavisno po zakonu i ustavu".
Vesić je dodao i da je do 2012. godine kada je tužioce i nosioce pravosudnih funkcija birala vlast kojoj je Dragan Đilas pripadao, pa je nekoliko hiljada tužilaca i sudija koji im se nisu svideli ostalo bez posla.
Funkcioner SNS-a podsetio je danas da je Đilas bio "optuživan od strane Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije i za korupciju i za upravljanje medijima" i dodao da se "plaši se da će neko da istraži rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra i izgradnju Mosta na Adi".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.