Da li će posle 15 godina biti ukinuta zabrana upotrebe vode za piće u Zrenjaninu?

Izvor: RTS, 24.Jul.2019, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će posle 15 godina biti ukinuta zabrana upotrebe vode za piće u Zrenjaninu?

Tokom probnog rada, pogon za prečišćavanje pitke vode u Zrenjaninu stao je pre dva meseca zbog kvara. Iako problem još uvek nije potpuno saniran, voda iz prečistača ponovo je puštena u gradsku mrežu, a nadležni kažu da će traženi kvalitet biti postignut tek nakon kompletiranja opreme.
Učiteljica Gordana Nikolić jedna je od oko stotinu hiljada žitelja Zrenjanina koje je obradovala vest >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je u gradsku vodovodnu mrežu puštena voda iz pogona za prečisćavanje pitke vode. Postrojenje radi još uvek smanjenim kapacitetom i svega 30 odsto vode u sistemu je prerađena voda.

"Ne, na žalost ne primećujem razliku. I nadalje ćemo kupovati vodu. Kao petočlana porodica za te namene izdvajamo mesečno oko tri hiljade dinara što nije zanemarljiv iznos", kaže Gordana Nikolić, iz Zrenjanina.
Voda iz zrenjaninskog vodovoda zabranjena je za upotrebu pre 15 godina, a statistika kaže da svakoga dana Zrenjaninci kupuju flaširanu vodu i napitke u vrednosti od 20.000 evra.
Fabrika pitke vode u Zrenjaninu izgrađena je 2017. godine, a nakon dugog čekanja na potrebne dozvole pogon je bio u probnom radu prva četiri meseca ove godine, sve do kvara kada je stala isporuka čiste pitke vode.

"Očekujemo da nam stignu i ostali rezervni delovi za popunjavanje reverzne osmoze do kraja ove nedelje, odnosno tamo početkom sledeće nedelje da krenemo sa montažom, tako da ćemo po završetku montaže da pustimo i preuzmemo sto odsto snabdevanja vodom grada", kaže Nenad Obradović, direktor firme "Sinerteh" iz Zrenjanina.
Zabrana upotrebe vode iz zrenjaninskog vodovoda biće zvanično ukinuta kada tri referentne laboratorije potvrde traženi kvalitet pitke vode.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.