DOM NAJLEPŠEG SLIKARSTVA U SRBIJI: Galerija naivne umetnosti u Kovačici ponos cele Srbije (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Dec.2019, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOM NAJLEPŠEG SLIKARSTVA U SRBIJI: Galerija naivne umetnosti u Kovačici ponos cele Srbije (VIDEO)

Galerija naivne umetnosti u Kovačici izložbeni je prostor u kome svoja dela izlazu naivni slikari iz Kovačice.

Osnovana je 15. maja 1955. godine u Banatskom selu Kovačica.

Spada u red najposećenijih objekata na području opštine Kovačica, prvenstveno zbog slika slikarke Zuzane Halupove i Martina Jonaša.

Galerija se nalazi gradskom naselju Kovačica, i istoimenoj opštini u Južnobanatskom okrugu, u kome je prema popisu iz 2011. živelo 6.259 stanovnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Udaljena je 10 km od Padine, 31 km od Pančeva, 55 km od Beograda i oko 35 km od Zrenjanina.

Galerija naivne umetnosti u Kovačici osnovana je nakon dogovora na kome su tog dana naivni slikari Kovačice obećali da će svake godine donirati po jednu svoju sliku galeriji i na taj način osnovati galerijski fond slika. Uprava Doma kulture u Kovačici obavezala se da će Galeriji ustupiti prostor na prvom spratu zgrade Doma kulture. Vremenom, postepeno se svake godine sve više uvećavao fond umetničkih dela Galerije.

Kada nije bilo izložbi uvek su izlagane slike iz fonda galerije. Sedamdesetih godina je uspostavljena saradnja sa Narodnim muzejom u Pančevu, koji je imao stručnjake, istoričare umetnosti i tad je u stvari počela galerijska obrada slika, uvedena je matična knjiga slika.

Od januara 2009. godine galerija, koja je dobila svoj poseban prostor, posluje kao samostalna ustanova. Danas galerija ima sopstvenu zgradu okruženu ateljeima naivnih slikara i raspolaže fondom od 821 slike.

Najvažnija namena Galerije ogleda se u afirmaciji likovnog života vojvođanskih Slovaka, među kojima značajno mesto pripada upravo predstavnicima "kovačičke škole" naivnih slikara: Martinu Jonašu, Zuzani Halupovoj, Janu Knjazovicu, Martinu Paluškom, Janu Sokolu i Janu Venjarskom.

Zahvaljujući ovim umetnicima i njihovim sledbenicima njihovog dela, kao i likovna umetnost Slovaka u Vojvodini postala je poznata i priznata širom sveta.

Galerija pored stalne postavke slika deo prostora ima namenjen i za različite kulturne aktivnosti. U njoj se organizuju različiti kulturni događaji, među kojima je najznačajnije; tradicionalna izložba slika "Kovačički oktobar", reprezentativne postavke i samostalne izložbe članova i gostujućih srodnih udruženja naive iz Srbije i okruženja.

U stalnoj postavci galerije pored slika manogobrojnih umetnika Kovačice i okoline, centralno mesto zauzimaju; stalna postavka 31 slika (ulja na platnu) Zuzane Halupove deo njene zaostavštine (štafelaj, diplome) i bista, kao i stalna postavka Martina Jonaša koju čine 28 ulja na platnu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.