Čista voda u Zrenjaninu - za dve do tri nedelje?

Izvor: RTS, 25.Jun.2019, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čista voda u Zrenjaninu - za dve do tri nedelje?

Zrenjaninci petnaest godina čekaju na rešavanje problema neispravne pitke vode. Sada je pri kraju i zvanični period probnog rada prečistača, a on je dva meseca van funkcije. Kada će u vodovodu najvećeg banatskog grada poteći ispravna voda?
Operater sistema Tibor Pali jedan je od radnika "Sinerteka" koji užurbano rade na ospobljavanju prečistača vode za piće u Zrenjaninu.

Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << četiri meseca probnog rada, pogon je u aprilu stao zbog nakupljenog mulja i nečistoće u filterima, a od tada se sistem čisti i ugrađuju novi delovi, jer su membrane i deo opreme trajno oštećeni.
"Ima nas osmorica što smo radnici i imamo velike obaveze, tu smo i prekovremeno, po ceo dan. Ove delove koji su skinuti sa starih filtera to čistimo i spremamo za ugradnju na nove koji stižu", objašnjava Tibor Pali.
Vitalni novi delovi sistema su spremni za ugradnju, ali ne i sva neophodna oprema. Komponente su blagovremeno naručene iz Francuske, ali se čeka isporuka.
"Stigla je izvesna oprema, odnosno najvažniji deo opreme membrane su stigle na vreme, dok pojedini delovi nisu još stigli, tako da očekujemo za maksimalno dve do tri nedelje da ćemo moći da to završimo i kompletiramo fabriku", Nenad Obradović, direktor "Sinerteka".
"Nama dobavljač kaže kasniće nedelju, dve ili tri, mi to prenesemo gradonačelniku i javnosti, kasni se i onda dođe kritika", kaže Oliver Zeveđi, suvlasnik "Zilija", "a verujte čisto su objektivne okolnosti."
Ovih dana ističe i šestomesečni rok probnog rada pogona za prečišćavanje pitke vode, a Zrenjaninci nakon 15 godina čekanja na ispravnu vodu polako gube strpljenje.
Ja  mogu da kažem da ćemo u prvoj polovini jula pustiti vodu u grad i da ćemo tada početi fino štelovanje opreme, tako da verujem da do između 15. i 20. jula ćete imati vodu za koju ćemo moći da kažemo da je ovde kod nas ispravna", rekao je Nenad Obradović, direktor "Sinerteka".
Čim dobijene parametre prečišćene vode potvrde sve tri kontrolne laboratorije, voda će biti i zvanično proglašena ispravnom za piće i pripremu hrane. Fabrika vode u Zrenjaninu je investicija vredna sedam miliona evra i gradnja pogona završena je pre dve godine.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.