Izvor: RTS, 10.Jul.2022, 06:12

Četvrta sreća za Zrenjanince – hoće li konačno dobiti pitku vodu

Zrenjaninci bi 2024. godine trebalo da dobiju pijaću vodu. Od 2004. godine, kada im je zabranjena upotreba, kompanija "Metito" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je četvrti investitor koji će pokušati da zrenjaninsku vodu oslobodi arsena. Zrenjaninci se za čistu vodu snalaze na razne načine, najčešće kupovinom flaširane.
Da bi smanjila troškove za vodu za piće, koji su mesečno oko 2.500 dinara, Mara Putnik iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zrenjanina sipa vodu kod prijatelja u Beogradu.

"Pošto idem svaka tri-četiri dana, donesem po osam do deset balona. Zavisi kako-kad. Pogotovo sad, kada je toplo", kaže Putnikova.
Nakon potpisivanja ugovora s kompanijom iz Emirata, Zrenjanincima u Vladi obećavaju – u prvom tromesečju 2023. godine tehnički ispravnu vodu, a u prvom kvartalu 2024. i vodu za piće.
Kompanija "Metito" kupila je postojeće postrojenje za tri i po miliona evra, a da bi čista voda stigla do Zrenjaninaca, kažu, uložiće još 18 miliona evra.
Rami Gandur, direktor korporacije "Metito" ističe da će u prvoj fazi biti podizanje nivoa kapaciteta, pošto je, dodaje, analizom utvrđeno da je na polovini potrebnog.
Prema njegovim rečima, druga faza su tehnološka rešenja za dobijanje čiste vode.
Nakon isteka koncesionog roka, pogon će se vratiti gradu Zrenjaninu.
Voda roba kao i svaka drugaEkonomski analitičar Dalibor Bubnjević ukazuje na to da je voda roba kao i svaka druga.
"Prerada vode je delatnost kao i svaka druga. Investitor je napravio kalkulaciju. Tokom perioda od 25 godina on će povratiti uložena sredstva i ostvariti određen profit", napominje Bubnjević.
U Vladi Srbije kažu da je u prethodnom projektu fabrike vode bilo propusta. Privatni investitor nije ispunio odredbe ugovora o kvalitetu vode. Sada rešenje traže kroz međudržavni sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Premijerka Ana Brnabić kaže da Vlada nije mogla da podrži zrenjaninsku fabriku vode javnim sredstvima zato što je sve već pokrenuto kao privatna investicija.
"Tako da šta god da smo uradili ispalo bi da smo praktično isplatili privatnog investitora za posao koji nije dovoljno dobro urađen", dodaje Brnabićeva.
Država će finansirati rekonstrukciju vodovodne mreže, počev od zamene azbestnih cevi.
"Blizu 520 miliona dinara opredeljeno je za zamenu vodovodnih cevi u četiri mesne zajednice i ugradnja 17 merno-regulacionih instrumenata koji će meriti potrošnju vode i pritisak u samoj mreži", ističe gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.
Cena kubika prečišćene vode koja treba da poteče 2024. ne bi trebalo da bude viša od cene vode u gradovima slične veličine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.