Žrtve porodičnog nasilja: Kako se vratiti normalnom životu? VIDEO

Izvor: B92, 15.Maj.2021, 10:33

Žrtve porodičnog nasilja: Kako se vratiti normalnom životu? VIDEO

Vraćanje dece, koja su pretrpela porodično nasilje u normalne društvene tokove, kompleksan je i obazriv posao. Da bi žrtva nasilja stekla poverenje, potrebno je vreme i strpljenje, ali je ohrabruje to što nikada nije kasno. Različiti su metodi sa kojima se sa takvom decom radi, a jedan od njih je i gluma.

Veliki broj dece u Srbiji, naročito tokom pandemije koronavirusa, je pretrpelo porodično nasilje. Ovaj vid traume, prema rečima neuropsihijatra dr Mirjane Tomović, je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedna posledica koja ostaje za ceo život, a samo uz određenu stručnu pomoć, žrtva nasilja može da nauči da živi sa njom.

Veoma često se dešava da deca dugi niz godina trpe porodično nasilje, a razlog tome je, kako ističe neuropsihijatar Tomović:

"Strah od nasilnika, pretnje koje im se svakodnevno upućuju, i nizak nivo samopouzdanja".

Shodno ovome, veoma je teško žrtvama nasilja da zatraže pomoć stručnog lica, međutim, jednom kada se odluče na taj korak, neophodno je sa velikom pažnjom i brigom pristupiti problematici ovog događaja.

Prema rečima predsednice udruženja "Dar" Marije Milanović, veliki broj dece se, putem različitih radionica ovog udruženja, oslobađa straha od porodičnog nasilja. Potreban je određeni period, minimum godinu dana, da bi se deca vratila prirodnim životnim tokovima. Prema tome, predsednica Milunović zaključuje:

"Trudimo se da na što više načina dopremo do njih i vratimo ih normalnim životnim tokovima. Mnogo je teško prići žrtvama nasilja i morate voditi računa o načinu na koji im prilazite".

Jedan metod koji, zasigurno, deluje pri iscelivanju žrtve od traume, jeste gluma. Razlog tome je u osećaju slobode koja deca imaju tokom recitovanja, govorenja i druženja sa ostalim članovima udruženja. Ovim se oni oslobađaju od straha, čime se postiže cilj udruženja-da, kroz glumu, pomognu deci.

Da mnogobrojne radionice, koje oraganizuje ovo udruženje, doprinose oporavku žrtava nasilja, potvrđuje i mlada članica ovog udruženja Jovana Cvetić:

"Predstava i časovi glume su zanimljivi, jer se nastavnici trude da budu zanimljivi, što nam pomaže da se oslobodimo straha. Volim radionice, jer možemo da budemo veoma kreativni i pravimo nakit, farbamo jaja i radimo mnoge druge stvari", ističe Jovana za TV Prvu.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.