Život sa mrtvima svakodnevica, najskuplje mesto za umiranje

Izvor: N1 televizija, 08.Okt.2018, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život sa mrtvima svakodnevica, najskuplje mesto za umiranje

Većina nas ne voli da razmišlja ili govori o smrti, ali ima i onih kojima su smrt i mrtvi, sastavni deo svakodnevnog života.

Andrej Maričić je, snimajući serijal "Bez granica" boravio u provinciji Tana Toradža, nepristupačnom planinskom području indonežanskog ostrva Sulavezi.

Razlog zašto je izabrao baš tu lokaciju je činjenica da jeste veoma složen i bizaran pogrebni ritual, koji se ne može videti nigde više u svetu.

Naime, kada neko umre, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << porodica ga ne sahranjuje već premazuje formaldehidom, oblači ga i čuva u kući koliko god je potrebno dok ne sakupi novac za ceremoniju sahrane gde se prave posebne građevine od bambusa i žrtvuju na stotine bivola i svinja što može da traje i 10 godina.

Tek kada skupi dovoljno novca, porodica može da sahrani svoje preminule, što je i poslednja faza pogrebnog rituala.

Zbog toga, Tana Toradža je definitivno najskuplje mesto na svetu za umiranje jer ih sahrana košta i po 10.000 evra.

Andrej je prvo istraživao mesta gde su toradžanci ranije sahranjivali svoje mrtve, poput pećina, visokih litica ali i dečjih grobova u stablima drveća.

Izvor: N1

U prvoj epizodi "Život sa mrtvima" Andrej je dobio eksluzivno pravo jedne porodice da snimi njihove preminule.

Boravio je kod Julijusa čija je majka umrla pre pet a otac pre godinu dana, a on je konačno sakupio novac za sahranu.

Pošto za sahranu moraju biti izgrađene nove građevine od bambusa, celo selo se uključuje u izgradnju a i Andrej im je u tome pomogao.

Sama ceremonija sahrane Julijusovih roditelja biće održana tek za nekoliko meseci, kada sve bude gotovo.

Izvor: N1

Pošto je želeo da snimi i samu sahrane, Andrej je otišao u drugo selo gde je organizovana ceremonija za čoveka koji je preminuo pre dve godine.

Tokom bizarne ceremonije pre same sahrane, žrtvuje se na stotine svinja i bivola i organizuje se čuvena borba vodenih bivola.

Izvor: N1

U ovoj planinskoj oblasti ostrva Sulavezi,  pokojnika sahranjuju u porodičnu grobnicu, na način koji je svojstven samo njima, uz pesmu, ciku, vrisku...

Inače, ovo nije jedina bizarnost ovog područja. Naime, tokom avgusta i septembra nakon žetve pirinča, ovde se održava Manene, običaj kada toradžanci vade tela iz grobova, oblače ih, i provode sa njima taj dan, nakon čega ih ponovo vraćaju u grob. I sve to, jer veruju da tako održavaju vezu sa dušama svojih umrlih.

Izvor: N1

SErijal "Bez granica sa Andrejem" emizuje se na N1 televiziji, nedeljom od 14.15h.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.