Drašković o propasti kraljevine Jugoslavije: Ludi Srbi ispunili želju najvećih neprijatelja VIDEO

Izvor: B92, 10.Avg.2020, 11:00

Drašković o propasti kraljevine Jugoslavije: "Ludi Srbi ispunili želju najvećih neprijatelja" VIDEO

Ko su pravi inspiratori sloma kraljevine Jugoslavije? Da li bi da nije ubijen kralj Aleksandar vodio drugačiju unutrašnju i spoljnu politiku od kneza Pavla? Gde bi Srbija danas bila da nije bilo 27. marta? O tome govori Vuk Drašković.

"Taj poklič 'Bolje grob nego rob' doneo nam je i jedno i drugo. Taj 27. mart jeste najtužniji datum u istoriji, ali je plan Z4, stradanje Srba u Hrvatskoj, a kasnije i Miloševićev režim, odnosno uvođenje Srbije u rat sa NATO alijansom nepoštovanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaboravljanje, pa čak i slavljenje te tragedije", rekao je u Jutru Prve TV Vuk Drašković, osvrnuvši se na svoj novi roman "I grob i rob" koji se bavi upravo ovom tematikom.

Kako je Drašković rekao, nesreće u Srbiji se ne zaboravljaju. Međutim, one se slave, pa se zbog toga i ponavljaju. Da nije bilo 27. marta, smatra on, ne bi bilo ni velike Hrvatske, ni četnika, ni partizana.

"Toga marta 1941. godine, Amerika je neutralna, Sovjetski savez je u svojevrsnom savezu sa Hitlerom. Jugoslavija je sa svih strana okružena kukastim krstom. U takvoj situaciji, pučisti, crnorukaška inteligencija i SPC uvode narod u najveću tragediju u srpskoj istoriji", kaže Drašković.

"Ivo Andrić, naš tadašnji ambasador, lepo kaže 'Ničeg se nismo odrekli, a sve smo sačuvali' za dogovor u Beču, gde bi Jugoslavija trebalo da pristupi trojnom paktu", objasnio je.

"U istom trenutku, Ante Pavelić rekao je 'Naša ideja o rušenju Jugoslavije je srušena. Ostaje nam jedino da se nadamo da će ludi Srbi da sruše bečki sporazum'. Nije prošlo ni dva dana, a ludi Srbi su ispunili želju jednog od najvećih naših neprijatelja", dodaje Drašković.

Po njegovom mišljenju, jedna od stvari koje najviše iznenađuju jeste "nagli preokret i sunovrat" Slobodana Jovanovića, koji je do dva dana pred puč podržavao kneza Pavla, a onda stao na stranu pučista. I dalje nisu sasvim jasni njegovi motivi za to, iako je i sam Jovanović pred smrt priznao da je pogrešio.

Poznato je i to da je Hitler zvao kneza Pavla "jeguljom". Zašto je to tako?

"Hitler je govorio da mu je knez Pavle najteži pregovarač, i da je koristio sve što je mogao da ga ubedi da pristupi savezu sa Nemačkom. Kad god bi pomislio da izbegavanje reči "ne", znači "da", Pavle bi mu izmigoljio iz ruku kao neka klizava riba, pozivajući se na demokratske procedure koje su u kraljevini morale da se poštuju za razliku od nacističke Nemačke", objasnio je Drašković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.